1. Måste man ha tätskikt i tvättstuga och gästtoalett?
Svar: Tvättstuga, toalett och rum med varmvattenberedare ska förses med godkänt tätskiktssystem av valfri systemtyp. Tätskiktet ska dras upp 50 mm på väggen.
2. Behöver det vara tätskikt bakom en vägghängd wc-stol?
Svar: Ja, tätskiktet ska vara obrutet på vägg och golv bakom den inbyggda spolcisternen. Vid golvet ska utlopp finnas så ev. läckande vatten blir synligt. Detta gäller även på wc-rum där krav på tätskikt på vägg inte finns vid en vanlig toalett.
3. Ska man låta besikta sitt badrum efter renovering?
Svar: Normalt behövs ingen besiktning efter en badrumsrenovering om man upplever att allt ser bra ut och entreprenören har levererat det man avtalat. Händer det något och kunden och entreprenören har olika syn på problemet kan det vara klokt att ta in en oberoende besiktningsman. Viktigt att entreprenören också är med under besiktningen. Besiktningsmän med kunskap om Byggkeramikrådets Branschregler BBV finns på
www.bkr.se.
4. Jag skulle vilja ha stora klinkerplattor på badrumsgolvet men plattsättaren säger att det inte går?
Svar: Golvet i ett våtrum ska luta mot golvbrunnen så vattnet inte rinner åt fel håll. Närmast brunnen ska det vara mellan 20 – 7 mm. Med en stor platta går det inte att få till den lutningen. En lösning kan vara att välja en platta som finns i flera stolekar och ta en mindre platta t.ex. 10 x 10 eller en mosiak i bad/duschplatsen. Då får du både en stor platta och ett bra fall.
5. En platta har spruckit i mitt badrum, går det att byta den?
Svar: Det går men beroende på var i badrummet plattan sitter är det viktigt att förvissa sig om att tätskiktet bakom plattan är helt. Om inte, måste man veta vilket tätskikt som är använt och kontrollera med leverantören hur man lagar den specifika produkten. Det här är en åtgärd som man bör anlita plattsättare för, han har rätt verktyg, kunskap och vet om det går att åtgärda utan risk.
6. Hur ska jag veta om plattsättaren är behörig?
Svar: Alla behöriga företag finns på www.bkr.se, hittar du inte företaget där går det bra att ringa Byggkeramikrådet och höra vad det kan bero på. Om företagsbehörigheten är ok ska även den som gör våtrumsjobbet kunna visa en behörighetslegitimation.
7. Plattsättaren vill skriva en avvikelse på kvalitetsdokumentet, är det ok?
Svar: Ibland vid renovering kan det finnas behov att skriva en avvikelse om det av tekniska eller ekonomiska skäl inte går att följa branschreglerna exakt. Reglerna ger utrymme för detta vid renovering. Viktigt att plattsättaren och kunden är överens om åtgärden och att plattsättaren ser till att resultatet blir fackmässigt och lämnar garanti på utförandet.
8. Ser att det finns klinkerplattor som ser ut som marmor, vad är skillnaden mot riktig marmor?
Svar: Äkta marmor är känslig och behöver behandlas för att stå emot fläckar, det är också en dyr sten om det ska vara bra kvalitet. Idag finns klinkerplattor som med ny tillverkningsmetod är slående lika originalet. Skillnaden är att de är okänsliga för fläckar, inte behöver förbehandlas, är lätta att hålla rena och har ett lägre pris. Det finns även andra stensorter med samma kvalitet.
Per Bernhardsson – teknisk expert på Byggkeramikrådet
Byggkeramikrådet (BKR)