Försäkringsbolaget sa nej till armaturerna
Det finns nog inget rum som nätet är så fullt av tips om som badrummet. Det gör det både enkelt och svårt när man ska renovera eller bygga om. Därför bestämde sig Helen Emanuelssonoch Håkan Starrén tidigt för hur de skulle göra.
Helkaklat eller inte, infällda spotlights eller annan belysning, badkar eller bara dusch? Ska man lyssna till alla som har om tips om badrummets renovering och inredning kommer man aldrig till skott. När Helen och hennes man Håkan byggde om ett gammalt kök till badrum bestämde de sig därför tidigt för två saker: Tänka själva och inte ha några andrahandsval.
– Visst, det finns alltid produkter eller lösningar som är nästan vad man vill ha och kanske lite billigare. Men ett badrum ska man leva med länge och då ska man inte behöva ligga i badet och fundera över varför man gjorde att andrahandsval, säger Helen.
Både Helen och Håkan är duktiga på inredning. Håkan är guldsmed och Helen är marknads- och försäljningschef på golvföretaget Bolon. Att vara intresserad av design när man bygger badrum är emellertid både på gott och ont. Varje liten del kräver ett aktivt, medvetet val. Dessutom går kanske det man sett i inredningsmagasinet inte att få tag på.
– Fördelen med ett badrum är att man kan välja klassiskt kakel och färger för att sedan sätta den personliga touchen med accessoarer som handdukar, skåp och belysning. Saker som är relativt enkelt att byta ut om man tröttnar, menar Helen.
Att hålla sig till en stil och hitta färger som tål tidens tand är därför ingen dum idé. För man ska inte sticka under stol med att det kostar en del pengar att renovera eller bygga ett nytt badrum. Därför kan betydelsen av att tänka igenom allt ordentligt innan man drar igång projektet inte poängteras nog. Även om det kliar i fingrarna att rycka bort den gamla plastmattan, är det bäst att vänta tills man har allt klart med material och hantverkare, säger Helen.
– Det är ju inte som att tapetsera om vardagsrummet. Man måste göra sig beredd på att vara utan badrum och toalett ett tag.
Helen varnar också för att beställa allt för mycket på egen hand från varumärken som är oetablerade i Sverige. Hon gjorde misstaget att beställa blandare och annan armatur från ett italienskt företag. När rörmokaren fick se sakerna undrade han vad det var för kopplingar. Detsamma gjorde försäkringsbolaget. Helen fick helt enkelt skicka tillbaka allt.
– Som tur var fick vi alla pengar tillbaka. Men är man det minsta osäker ska man kolla med sitt försäkringsbolag vad som gäller.
Hur ska man då göra med hantverkare? Hur mycket kan man göra själv och vad lejer man bort? Självklart är det en fråga om hur pass händig man är. Det finns ingen lag på att jobbet måste vara utfört av en fackman. Men vid exempelvis en vattenskada kräver försäkringsbolaget att arbetet är fackmässigt utfört. Har man nyss flyttat in i sitt hus kan det dessutom vara mer ekonomiskt att lägga sin arbetstid på annat, än det man är osäker på och som tar lång tid när man inte är van.
– Vi har gjort nästan allt annat på huset själva. Till badrummet ritade jag allting, men för övrigt arbete anlitade vi professionella fackmän. Och vi är väldigt nöjda med resultatet, avslutar Helen.
Här är Helens och Håkans tips:
• Låt badrummet bli ditt badrum.Inspireras gärna av inredningsmagasin och vänner, men låt din smak styra.
• Mät upp rummet och gör en ordentlig ritning – inte bara ungefärliga skisser.
• Renoverar du ett gammalt badrum? Låt inte det gamla porslinets placering låsa dig.
• Om du inte är väldigt händig så anlita hantverkare. Fel i badrum kan vara både farligt och bli dyrt.
• Om du inte har totalentreprenad så förbered dig på att lägga mycket tid på projektledning. Var tydlig med vilka som ansvarar för vad.
• Se i god tid till att ha allt på plats när hantverkarna kommer – från strömbrytare och handdukskrokar till kakel och porslin.
• Snåla inte på kvaliteten. Ett lågt pris kan lätt bli ett högt pris.
• Både Boverket och försäkringsbolagen har mycket information om vilka krav, lagar och regler som gäller för badrum.
TEXT: Anders Nygren