fredag, 29 mars, 2024
spot_img
HemByggElChansa aldrig med elen

Chansa aldrig med elen

När du köper hus är det viktigt att du kontrollerar bostadens elinstallationer. Genom en elbesiktning får du reda på om ditt hus är säkert att bo i. Du slipper dessutom bli överraskad av kostnader som du inte räknat med.

Från den stund du tar över din nya bostad, övertar du också ansvaret för husets elanläggning, att den är säker och att skötsel och underhåll genomförs regelbundet. Som köpare tar vi ofta för givet att el-centraler och installerade elprodukter är helt i sin ordning och vi gör oftast ingen särskild besiktning av elen. Brister i spisar, kyl/frys, tvättmaskiner och el-centraler leder årligen till hundratals bostadsbränder och i tre av tio hushåll förekommer dessutom olagliga elinstallationer.

Gör en elbesiktning!

Ett äldre hus kan ha elinstallationer som är lika gamla som huset själv. En ökad användning av ny teknik, till exempel solceller och elbilar ställer höga krav på elanläggningarna. Varje år skadas drygt 800 människor så allvarligt av elfel i bostäder att de måste uppsöka sjukvård. 100 av dessa är barn som fått elchock via bristfälliga eluttag. Anlita därför någon som besiktar elinstallationerna, helst redan innan köpet. Om det inte gjorts någon elbesiktning i samband med överlåtelsen av bostaden, bör du göra en sådan i efterhand.

Reglerna för dolda fel gäller även för elinstallationer och som köpare har man en långtgående undersökningsplikt.

Vad innebär en elbesiktning?

Vid elbesiktningen kontrolleras om elinstallationerna är fackmässigt utförda och rätt underhållna. Elinstallationsföretaget går igenom elanläggningen och kan föreslå åtgärder. Det är en investering som ofta är relativt liten i förhållande till priset på bostaden. Via Brandskyddsföreningen Sverige kan du få information om auktoriserade besiktningsingenjörer. Om du anlitar ett elinstallationsföretag ska de vara registrerade hos Elsäkerhetsverket för verksamhetstypen ”Bostäder” . Det kontrollerar du enkelt i vår e-tjänst Kolla elföretaget.

Några goda råd

  • Skaffa dig en god kunskap om bostadens elanläggning – ta del av all information som ges av säljare och mäklare.
  • Sätt dig in i vad undersökningsplikten innebär.
  • Ställ frågor om utförda installationsarbeten. Eventuella fel kan dessutom påverka priset.
  • Låt ett elinstallationsföretag gå igenom elanläggningen och föreslå åtgärder.
  • Kolla med ditt försäkringsbolag hur din ersättning kan påverkas vid skador orsakade av felaktiga elinstallationer eller bristfälliga produkter.
  • Använd Elsäkerhetsverkets tjänst kopplasäkert.se när du vill veta vad du själv får göra eller när du behöver anlita ett elinstallationsföretag.


TEXT: Cia Edlund, Elsäkerhetsverket
FOTO: Daniel Dahlgren

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img