fredag, 4 oktober, 2024
spot_img
HemByggElLadda elbilen hemma – saker att tänka på

Ladda elbilen hemma – saker att tänka på

Funderar du på att köpa en elbil eller äger du kanske redan en? Att ladda bilen hemma är smidigt, men kan innebära en del risker. Att skaffa en laddbox är en enkel och säker lösning – och ger dessutom möjlighet till skattereduktion!

Elbilen har kommit för att stanna och med den kommer frågan om hur man laddar den hemma på ett säkert och smidigt vis. De viktigaste sakerna att tänka på rör brandsäkerheten, eftersom det handlar om ett högt effektuttag under ganska lång tid, vilket många ledningar och uttag, både nya och äldre, inte är vare sig dimensionerade eller testade för.

Laddning i vanligt eluttag – saker att kolla upp

En ren elbil laddas snabbast i ett 3-fasuttag, medan en laddhybrid kan klara sig på 1-fas. En 16 A huvudsäkring täcker oftast inte både laddning och övrigt effektbehov. Minska risken för elavbrott genom att se till att det inte finns fler kopplingspunkter på ledningen till elcentralen.
Eluttaget och ledningen får inte befinna sig i närheten av något brandfarligt, t.ex. en trävägg i garaget – en motorvärmarstolpe en bra bit från närmsta vägg kan fungera. Se till att inga förlängningssladdar, timers eller grendosor finns inkopplade mellan laddsladden och eluttaget.

Laddbox – smart och säkert

En enklare och säkrare lösning är att skaffa en laddbox som monteras där du har bilen. Står den utomhus finns vädertåliga varianter och fråga gärna efter modeller som är framtagna med svenskt klimat i åtanke. Installation ska ske av behörig elinstallatör – du kollar detta enklast via Elsäkerhetsverkets tjänst Kolla elföretaget.
Elbilsbatterierna blir ständigt större och bättre, varför en laddbox med högre effekt är en bra investering av två skäl. Förutom att du troligen kan ladda även din nästa bil med samma laddbox går det dessutom fortare – ca. 6 mil per timme vid 11 kW effekt jämfört med ca. 2 mil per timme vid 3,7 kW. Passa gärna på att öka huvudsäkringen i huset till 25 A om du har möjlighet.

Lastbalansering – tryggt och effektivt

De flesta laddboxar lastbalanserar effektuttaget och kan programmeras att styra laddningen av elbilen till tider då den belastar elnätet så lite som möjligt, vilket fungerar bra i kombination om du har elnätsavtal med effekttariff. Lastbalanseringen minskar också risken för elavbrott i hemmet avsevärt, vilket gör laddningen tryggare. Om laddboxen dessutom har internetanslutning kan den styras via en app i telefonen, vilket ger ökad kontroll och förenklar planeringen av vardagspusslet.

Grön energi – skattereduktion

Att installera en laddbox kostar idag mellan 10 000 – 20 000 kr, exklusive ev. markarbeten. De goda nyheterna är att du sedan 2021 kan få upp till 50 000 kr per person och år i skattereduktion – på både arbete och material. Avdragen görs på samma sätt som för ROT-/RUT-arbeten men görs efter dessa i turordningen, så se till att du har skatt kvar att ta av efter att ROT/RUT-avdragen gjorts.

TIPS

Ladda helst inte i vanliga vägguttag – högt effektuttag under lång tid medför risk för överhettning om utrustningen är gammal eller felaktig.
Installation av laddbox ger rätt till skattereduktion – upp till 50 000 kr per person och år.
Laddboxar med lastbalansering minskar risken för överbelastning och elavbrott.

Text: Magnus Persson
Foto: GARO
Foto: Zaptec

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img