lördag, 14 december, 2024
spot_img
HemByggElNytt hus – men stickproppen till taklampan passar inte?

Nytt hus – men stickproppen till taklampan passar inte?

Alla hus som byggts klart från och med den 1 april i år ska ha nya DCL-uttag installerade för takbelysning.
Detta kan innebära att när du flyttar in och ska plugga in din gamla lampa över köksbordet så går det inte. Elsäkerhetsverket tipsar om hur du ska göra när stickpropp och uttag inte passar ihop.

Det första du bör göra är att ta reda på om din lampa kräver skyddsjord eller inte. Det vill säga är stickproppen jordad, ojordad eller dubbelisolerad? Sedan 1994 är det krav på att alla uttag i nybyggda hus ska vara jordade, så vad du kan göra när både uttag och stickpropp är jordade är att byta stickproppen till en DCL-stickpropp. Du får bara byta stickpropp själv om du har kunskap för att göra det på ett säkert sätt. Du måste alltså veta hur du ska göra. Är du osäker så lämna din lampa till ett elföretag.

– Om du har en lampa med ojordad stickpropp får du inte bara byta ut den till en jordad DCL-propp. I det fall stickproppen är ojordad men dubbelisolerad ska du byta till en dubbelisolerad DCL-propp. Dessa kan vara svåra att få tag på idag men det bör bli lättare om efterfrågan ökar, säger Katarina Olofsson, elinspektör vid Elsäkerhetsverket.

Stickproppar till takbelysning av den gamla sorten får fortsatt tillverkas i syfte att användas vid anslutning av nya lampor i äldre anläggningar. DCL-uttagen är jordade och får inte installeras i hus utan skyddsjord. Därför får även ojordade uttag av äldre modellen för anläggningar utförda innan 1994, med isolerad miljö som skyddsmetod, fortfarande tillverkas och säljas i renoveringssyfte.

Om du fortfarande kan hitta ett äldre jordat lamputtag att köpa så beror det på att återförsäljare får sälja slut på det lager de hade den 1 april i år. Men de får inte importera eller köpa in nya, de får heller inte tillverkas längre.

CE-märkning och S-märkning

Alla elprodukter som är tillverkade från och med 1994 ska vara CE-märkta. Är lampan äldre än så ska det finnas ett S-märke. Att produkten är CE-märkt betyder att tillverkaren intygar att den är tillverkad enligt gällande regler och uppfyller de säkerhetskrav som ställs. Att en produkt har ett S-märke betyder att den är testad enligt svensk standard. S-märket var obligatoriskt innan CE-märkningen infördes. Idag används den som en frivillig märkning för att visa att produkten är testad av ett oberoende provningsorgan.

– Standarden om DCL-uttag är relativt ny för oss konsumenter, men inom elbranschen har det varit känt i över tio år, säger Katarina Olofsson.

Enligt den nya EU-standarden så kommer vi allt eftersom att byta ut våra kontakter och uttag till våra taklampor. De nya kontakterna är så kallade DCL-kontakter som står för Devices for Connection of Luminaires. Syftet med den nya standarden är att alla länder inom EU ska införa lika lampkontakter.

Hur gör du med mormors gamla kristallkrona?

Är lampan gammal och du inte hittar någon märkning du känner igen ska du lämna den till ett elföretag som får titta på den. Äldre lampor kan också vara slitna och smutsiga och skulle kanske rent av må bra av en renovering. Även om du hittar ett S-märke och en av ledarna är en gröngul jordledare bör du be en fackman ta en närmare titt innan stickproppen byts till DCL-propp.

– Du kan också stöta på en äldre lampa med så kallad kronkoppling och då ska den lämnas in till elföretag för att byggas om så att den kan användas i en modern anläggning, säger Katarina Olofsson.

Är du det minsta osäker ska du alltid kontakta en fackman. Tänk på att det är du själv som ansvarar för att dina produkter är säkra så att varken du eller någon annan kommer till skada genom elchock eller brand. Ha respekt för el, då det kan vara direkt farligt.


TEXT: Sandra Hjelm Elsäkerhetsverket
FOTO: Shutterstock

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img