torsdag, 25 april, 2024
spot_img
HemByggElSmarta lösningar för elsäkra hem

Smarta lösningar för elsäkra hem

Du har handlat och när du närmar dig ytterdörren låses den upp och öppnas. I hallen tänds taklampan samtidigt som dörren stängs. I köket hör du hur matskålen till din katt fylls på och kaffebryggaren puttrar. Ugnen är varm så det bara att ställa in gratängen. Högtalarna spelar din favoritmusik och i vardagsrummet arbetar robotdammsugaren.

För en del är detta vardag, ett hem med tekniska prylar som underlättar våra liv. Men även om begreppet smarta hem har minst tio år på nacken så är det först nu det börjar bli på riktigt i våra hem.

Så vad är egentligen ett smart hem?

Ett smart hem innebär att vi bygger in små datorer i våra prylar och för in olika regler som de ska följa. Desto fler regler vi matar in desto smartare blir datorn och nu pratar vi om AI, artificiell intelligens, där datorn kan dra egna slutsatser. Vanligast är styrning av belysning för att spara energi, som att lampan släcks automatiskt när du lämnar rummet.

Energisparande, praktisk vardagshjälp och trygghetskänsla

Utöver belysning är det lösningar som underlättar vår vardag som intresserar oss mest. Vi vill ha hjälp med städning, mat, tvätt och styrning av våra värme-, ventilations- och elsystem. Vi vill också känna trygghet genom att kontrollera låsfunktioner, om barnen kommit hem efter skolan eller om vi glömt spisen på.

Praktisk vardagshjälp som kan ge ökad trygghet är till exempel en funktion som hjälper oss att känna av när alla människor lämnat en bostad. Då stängs strömmen av, förutom till de apparater som kräver ström, som värmesystem, kyl och frys. På det sättet kan det inte börja brinna i en trasig elprodukt och blir ett sätt att förhindra bostadsbränder.

Risken för att ditt smarta hem blir osmart

Bara känslan av att någon kan ta sig in i din övervakningskamera hemma eller få tag på lösenord är en skrämmande tanke. Innan du köper smarta hem-produkter bör du ta reda på hur tillverkaren av produkterna tar hänsyn till IT-säkerhet. Tänk också på hanteringen av kasserade produkter så inte känslig informationen följer med produkten ut från huset.

Ytterligare ett problem kan vara att grannen installerar ett likadant smart hemmasystem som du själv, om ditt system inte är krypterat så finns risken att grannen twittrar från ditt kylskåp, eller programmerar om dina smarta produkter.

Med AI-lösningar som ställer hjärtdiagnoser och artister som uppträder via hologram kan vi bara fantisera om kommande teknik. Det vi vet är att det är våra behov som kommer att ligga till grund för kommande utveckling av våra hem.

En säker elprodukt är CE-märkt

En smart produkt kan också vara en elektrisk produkt och köper du en sådan inom Europa ska den vara CE-märkt. Det är tillverkarens försäkran om att produkten uppfyller alla bestämmelser och säkerhetskrav som ställs på den utifrån EU-direktiv, exempelvis skydd mot elchock, skydd mot elbrand och skydd mot att produkten ska störa eller slå ut andra produkter. Även produkter som importerats till EU och som säljs här ska vara CE-märkta. Om du som privatperson har köpt en elprodukt från ett land utanför
EU så ansvarar du själv för att den uppfyller de krav som CE-märkningen ställer.

När du ”smartar upp” ditt hem:

  • Ställ höga krav på produkternas säkerhet exempelvis kryptering.
  • Gör en riskbedömning.
  • Se till att lösenord inte följer med kasserade produkter ut från huset.
  • Se till att produkten är CE-märkt.
  • Kräver din smarta produkt att ett elinstallationsföretag installerar den? Kom ihåg att kolla upp elföretaget du planerar att anlita på Elsäkerhetsverkets webbplats: www.elsakerhetsverket.se/kollaelforetaget


TEXT: Sandra Hjelm Elsäkerhetsverket
FOTO: iStock

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img