Räddningstjänsten larmas till omkring 6 000 bostadsbränder varje år. Över 100 personer dör i bostadsbränder och hundratals hem förstörs. Många gånger hade dödsbränderna kunnat undvikas och skadorna begränsas, om människor bara hade kunskap om hur de ska bete sig när det brinner.
Här ger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, sina bästa tips på hur man kan förhindra att det börjar brinna hemma.
Den vanligaste brandorsaken i villor är att det börjar brinna i samband med att man eldar i öppna spisen eller kaminen.
– Elda lugnt och sansat, säger Hans Andersson. De flesta eldstäder är avsedda att elda högst 2 kilo ved i timmen. Eldar du för hårt kan värmen antända väggarna eller taket ovanför eldstaden. När du askar ur eldstaden är det viktigt att du använder ett plåtkärl med lock, eftersom aska och glöd kan ta flera dygn att svalna. Näst vanligast är brand som uppkommer på spisen, antingen genom att man glömt mat under tillagningen eller att den blivit påslagen av misstag. En annan orsak till bostadsbränder är rökning. Det händer att, framförallt äldre, rökare tappar glöd i kläderna som sedan fattar eld, eller att sängrökare somnar ifrån sin cigarett.
Snabbare brandförlopp
Det är röken som dödar, inte elden. Brandförloppen sker allt snabbare med åren. 1950 tog det i snitt en kvart för ett rum att övertändas. År 1975 hade brandförloppet kortats till i snitt fem minuter och i dag tar det bara tre minuter för ett rum att bli övertänt.
– Det är den lösa inredningen som är problemet. Nästan allt i hemmet innehåller plast i dag. Från möbler till köksredskap och ungarnas leksaker, säger Hans. Hur snabbt man än ringer kommer alltid räddningstjänsten försent. Generellt sett ligger insatstiden på tio minuter. Därför måste man ta ansvar för sin egen säkerhet.
Se över brandskyddet
Som privatperson bör man se över brandskyddet hemma. Det är alltid bra att ha en brandsläckare och brandfilt i hemmet och gärna en brandvarnare i varje rum. Det är också viktigt att man placerar brandvarnarna på rätt ställe. De ska sitta i takets högsta punkt och helst i mitten av taket.
– Kontrollera att brandvarnaren fungerar som den ska genom att trycka på testknappen, tipsar Hans. Piper den kan du utgå ifrån att alla funktioner är intakta.
Idag finns det även trådlösa brandvarnare som är seriekopplade och skickar ut en radiosignal till varandra. Larmar en så larmar alla, oavsett våningsplan och placering.
– Sover man till exempel på övervåningen och det börjar brinna på källarplanet, kanske i tvättstugan, kan det dröja alltför länge innan man vaknar av brandvarnaren. Då är seriekopplade larm en bra lösning, säger Hans.
– Diskutera också med familjen hur man ska bete sig när det brinner. Lär barnen redan när de är små att om det börjar brinna ska de ta sig ut så fort som möjligt. Det är också viktigt att stänga in branden i ett rum och inte lämna några dörrar öppna, avslutar Hans Andersson.
3 produkter för ditt hems säkerhet
Brandbox
För brandsäker förvaring av dokument, pengar, värdehandlingar, samlingar, foton, smycken m.m. Förvara brandboxen i ett säkerhetsskåp så har du ett mycket bra skydd mot stöld och brand! Tänk på att brandboxen skall förvaras vågrätt för att skydda mot brand!
Pris från 995 kr. www.scandinaviansafe.se
Brandsläckare + brandfilt
Alla hem skall vara utrustade med en fungerande brandvarnare, men varför inte öka din säkerhet med en brandfilt och en pulversläckare. Brandsäkra erbjuder förmånliga paketlösningar
för brandskydd i hemmamiljö.
Pris från 655 kr. www.brandsakra.se
Brandstege
Jimmy Fasad är en lätt, stark och smidig räddningsstege för hem belägna i villor, radhus och flervåningshus. I den vanligaste storleken väger stegen bara fem kilo vilket gör den enkel att handskas med.
Pris från 1.190 kr. För återförsäljare se: www.incorp.se
Foto: Håkan Flank