torsdag, 19 september, 2024
spot_img
HemByggUterumUterum – längre sommar och större boyta

Uterum – längre sommar och större boyta

uterum, utemöbler, möbler, inredning, extra rum, uteplats, bygglov, underarbete, tak, marksten, plattor, trädäck, markis, inglasad, altan, isolering, uppvärmning, skjutdörr uterum, utemöbler, möbler, inredning, extra rum, uteplats, bygglov, underarbete, tak, marksten, plattor, trädäck, markis, inglasad, altan, isolering, uppvärmning, skjutdörruterum, utemöbler, möbler, inredning, extra rum, uteplats, bygglov, underarbete, tak, marksten, plattor, trädäck, markis, inglasad, altan, isolering, uppvärmning, skjutdörr

Trädäck med fri sikt mot himlen, altan med tak som skyddar mot regn eller ett varmt, ombonat uterum – hur vill du avnjuta dina sommarkvällar?

Ljusa, ljumma sommarkvällar i det fria med familjen och vännerna, grillen och något gott att dricka – bilden finns i varannan tv‐reklam och det är inte så konstigt. Vilken typ av uteplats man väljer att bygga beror inte bara på prislappen, utan också på hur tidigt på våren man vill börja använda sin uteplats och hur sent på hösten man vill vänta innan man flyttar in utemöblerna.
Den allra vanligaste användningen av uteplatsen är som en förlängning av köket/vardagsrummet under sommarhalvåret. Eftersom det blir mycket spring ut och in, ofta med saker i händerna, så måste den vara lätt att komma åt, eftersom en uteplats som bara kan nås om man tar på sig skorna eller tofflorna blir mindre använd. Därför kan man behöva öppna upp en altandörr eller placera uteplatsen vid en redan befintlig dörr – vilket kan ge negativa effekter för läget, sol under dagen eller möjlighet att bära in stora saker i huset.

Morgonkaffe eller kvällsgrillning

Att uteplatsen har fritt läge mot söder är ofta bäst, eftersom det ger maximal solexponering på våra nordliga breddgrader. Är sydläge inte ett alternativ så får man välja: öst för morgonsol eller väst för kvällssol. Frågan du ska ställa dig här är alltså vad du helst njuter i solen: morgonkaffet eller grillmiddagen? Höga träd som skymmer eller skräpar ner är ett annat problem som kanske inte framstår som första prioritet när man planerar sin uteplats. Det gäller även bygglov, som krävs om du vill bygga en altan som går ut mer än 3,6 meter från husväggen.
Det krävs alltid bygglov om uteplatsen kan anses vara en tillbyggnad, d.v.s. om den ökar byggnadens volym. Alla typer av inglasade uteplatser kräver således bygglov, medan en altan med skärmtak under 15 m2 inte kräver bygglov. Man bör också tänka på att alla typer av byggnation som hamnar närmare tomtgränsen är 4,5 meter kräver grannens medgivande eller bygglov.

Underarbetet är viktigt

Som alla byggen börjar man med underarbetet, där tjäle och växtlighet är de två viktigaste faktorerna. Vill man minimera underarbetet och använda marken som den är bör man lägga plattor direkt på duk och sand eller grus, för att stoppa växtligheten från att komma upp underifrån. Fördelarna här är att plattorna följer med när tjälen om vintern gör att marken rör sig och nackdelen är att uteplatsen inte blir helt plan, vilket kan ställa till problem med möbler och annat.
Lägger man istället ett trädäck direkt på marken eller på plintar blir uteplatsen planare, men arbetsinsatsen större. För att undgå tjälens inverkningar så bör man gräva och gjuta på tjälfritt djup, som varierar från Skåne till Norrland. För att slippa gräva så djupt kan man lägga in isolering runt plintarna. Även under trädäcket/altanen bör man lägga växtduk eftersom det underlättar skötseln avsevärt: det är krångligt att komma in och rensa även under en meterhög altan.

Enkelt att bygga tak över uteplatsen

Vill man bygga över sin uteplats kan ett första steg vara en markis, som går att fälla ut när solen skiner alltför starkt eller det kommer ett lätt regn. Tygets impregnering blir sämre med tiden, varför ett årligt underhåll är att rekommendera. En markis kan vara ett alternativ även för större uteplatser, men tänk på att fästa markisen väl eftersom tyngd och vind utsätter fästena för enorma påfrestningar.
Det är inte mycket svårare att bygga ett enkelt tak än att bygga själva altanen, men ingreppen på husfasaden blir större. Valet av takmaterial är det som avgör hur stabilt du måste bygga: ett tegeltak är tungt och kräver underarbete, samtidigt som det ofta är estetiskt tilltalande och hållbart. Ett annat populärt val är takplåt, som är relativt enkelt att underhålla, och för den som vill ha något alldeles extra är glas ett alternativ som ger en lyxig känsla av att vara ute och inne samtidigt – perfekt för stjärnklara nätter.

Förläng sommaren med inglasad uteplats

Att glasa in sin uteplats helt ger möjlighet att använda den långt in på hösten och, med rätt isolering och uppvärmning, även på vintern. De tre stora valen vid inglasning handlar om material, helsida/fönster och typ av dörr.
Dörren är väldigt viktig och värd att lägga ner lite pengar på, eftersom den används ofta och slits mycket. En skjutdörr försvinner smidigt in i väggen och tar ingen plats i djupled, vilket gör dem populära. Spelar platsen mindre roll är vikdörrar ett bra alternativ som finns i många olika utföranden och storlekar.
En rad företag specialiserar sig på inglasning av befintliga uteplatser, varför det ofta lönar sig att ta in anbud innan du sätter igång att glasa in på egen hand. Ska du bygga helt nytt kan ett slutet uterum helt i glas vara ett alternativ som inte behöver bli dyrare än att bygga ett traditionellt uterum med trä‐/plåttak.

Text: Magnus Persson
Foto: Willab Garden

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img