Många pratar om fördelarna med att hämta värme och kyla från luft, mark, berg och sjö. Men hur många svenska hushåll har bytt till luftluftvärmepump? Det finns statistik för de senaste årens värmepumpinstallationer i Sverige. Den visar en ordentlig ökning av värmepumpar rent generellt. Det är särskilt småhus som installerar värmepumpen, men luftluftpumpar är ju även väl anpassade för andra typer av boende.
Nära dubbelt så många luftluftpumpar
Om vi ser på hur många luftluftvärmepumpar som installerades i svenska småhus mellan 2009 och 2016 så rör det sig i stort sett om en fördubbling. Från en bit över 200 000 år 2009 till omkring 400 000 pumpar som installerades år 2016. Återförsäljare av luftvärmepumpar såsom Värmepumpshopen säger att de märker en ökad efterfrågan.
Berg-, sjö- och jordvärmepumpar stod för en större del av det antal värmepumpar som installerades men hade även dessa en fördubbling av det antal som installerades. Frånluftvärmepumpar låg på ungefär samma nivå under de nämnda åren.
Det beräknas finnas omkring 1.3 miljoner värmepumpar i svenska småhus, flerbostadshus och andra lokaler. Av dessa så är omkring 40 procent luftluftvärmepumpar.
Fördelar och nackdelar med luftluftvärmepump
Det finns flera fina fördelar med luftluftvärmepumpar som leder till att många hushåll väljer just den här värmepumpen. Den allra största är kanske det att det går att spara en hel del pengar på luftluftmodellen. Samtidigt så kostar den inte lika mycket som andra lösningar. Därmed så tar det inte så lång tid innan investeringen kan ge ekonomiska plus.
Många väljer luftluft för att den här modellen också fungerar mycket bra med direktverkande elektricitet. Samma pump som används för att värma huset kan användas omvänt under varma månader som luftkonditionering.
Luftluftvärmepumpen är också ett bra val då det finns ett behov av renare luft i hemmet, och det finns det ju i de flesta hushåll! Om hemmet inte har ett system för vattenburen värme så behöver man inte installera detta för att använda luftluftpumpen. Det ses också som något som kan tala för att välja detta alternativ.
Det finns förstås några nackdelar då man jämför luftluft med till exempel bergvärmepumpen. Då luftvärmepumpen skickar ut värmen i luften så kommer en så enkel sak som en stängd dörr att hindra spridningen.
Ett komplement eller helhetslösning?
En luftluftvärmepump används ofta som ett komplement hellre än som enda lösning för uppvärmning av hem. Men då det rör sig om en mindre bostad som till exempel en liten sommarstuga så kan en luftluftvärmepump göra hela jobbet. Därmed inte sagt att det går att utesluta andra metoder som backup.
När det finns en öppen planlösning i bostaden så kan luftluft bli det bästa alternativet och det är det uppenbarligen många i Sverige som har kommit fram till. Statistiken från de senaste tio åren visar att luftluftpumpen tillhör de populäraste i Sverige och det finns ingen anledning till att tro att det här skulle förändras.
Vad ska du välja?
För att välja rätt värmepump så är det viktigt att du ser på flera parametrar. Det är smart att få rådgivning från experter som kan både pumpar och det område som du bor i. Priset kommer att få betydelse. Men samtidigt så är det förstås mycket viktigt att din bostad värms på ett effektivt sätt så att du inte upplever att den värmepump du har valt inte gör så stor skillnad.
TEXT: Nils Fridlund