torsdag, 19 september, 2024
spot_img
HemGör det själv3 steg till ökad trygghet

3 steg till ökad trygghet

Under 2015 polisanmäldes 22 800 fullbordade inbrott i villa och radhus, vilket är en ökning med drygt 2 % från föregående år. Det är oroväckande statistik men det finns sätt för att minska risken för att bli utsatt för brott. På SSF Stöldskyddsföreningen pratar man om de ”tre stegen”, vilka är Grannsamverkan, mekaniskt skydd och märkning och slutligen Inbrottslarm.

Grannsamverkan

Det första steget är att starta Grannsamverkan i området där man bor. Grannsamverkan är en mycket effektiv metod för att förebygga brott i bostadsområden och kan minska antalet inbrott med i snitt 26 procent. Genom Grannsamverkan ökar också tryggheten, något som uppnås genom ett socialt nätverk som skapas av de boende med syfte att samarbeta, stödja och hjälpa varandra.

– Grannsamverkan handlar om att hålla koll när grannen är bortrest. Det kan man göra genom att till exempel klippa grannens gräsmatta och tömma brevlådan. Att ha uppmärksamhet på folk som rör sig i området och kontakta polisen om något misstänkt sker är en annan viktig brottsförebyggande åtgärd, säger Lotta Mauritzson på SSF.

Grannsamverkan är ett samarbete mellan SSF, polisen, försäkringsbolagen, boendeorganisationer och BRÅ. På www.samverkanmotbrott.se finns information om hur man startar Grannsamverkan.

Mekaniskt inbrottsskydd och märkning

För att gör det svårare för en objuden gäst att ta sig in i ditt hus är det bra att se över lås och andra produkter som försvårar intrång.

– Försök att ”tänka som en inbrottstjuv” vid en genomgång av vad som behöver förstärkas eller förbättras. Altandörrar, fönster och dörrar till källarvåningar samt öppningsbara fönster i markplanet är populära entrévägar för tjuven, säger Lotta Mauritzson.

Det är också viktigt att satsa på kvalitetsprodukter och inte bara lockas av ett lågt pris.

– Vi på SSF rekommenderar alltid att man köper säkerhetsprodukter hos riktiga yrkesmän. Vid köp och montering av lås ska man välja en auktoriserad låssmed och vid installation av inbrottslarm en certifierad larminstallatör, understryker Lotta Mauritzson. Om man känner sig osäker vid val av produkter eller installatörer så kan man ringa SSFs kostnadsfria rådgivning som kan ge goda råd.

Att märka sina värdesaker är ett bra sätt att avskräcka tjuven i och med att de blir svårare att sälja vidare. Märkning gör också att ägodelarna kan återlämnas till sin rätte ägare om de påträffas av polis. Den senaste tekniken är märkning med mikropunkter som man själv enkelt applicerar på sina ägodelar och som är spårbara för polisen.

Inbrottslarm

Ett larm gör det inte svårare att bryta sig in i en bostad, men är ett mycket bra komplement till övriga åtgärder. En tjuv vill naturligtvis inte bli upptäckt utan försöker arbeta så ljudlöst som möjligt. Larmet blir en ”allvarlig störning”.

När larmet går kan grannar snabbt uppmärksammas på ett inbrott och kontakta polis. De kan även hjälpa polisen genom att ge uppgifter om signalement, fordon, flyktvägar och annat som kan leda till att gärningsmannen kanske kan identifieras och gripas.

Säkerhet och trygghet är viktigt. Ett bra inbrottsskydd är inbrottslarm.

TIPS!

Vissa försäkringsbolag sänker premien om husägaren har ett godkänt larm som är kopplat till larmcentral.

Text: Lotta Mauritzson

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img