tisdag, 15 oktober, 2024
spot_img
HemEnergi/VärmeEnergiAtt andas frisk luft - inomhus

Att andas frisk luft – inomhus

Ventilation nämns oftast bara i samband med uppvärmningskostnader, men den är viktig för både hälsa och välbefinnande. Hur vårdar man luften i bostaden?

Luften vi andas är en kär vän som ofta inte får den uppmärksamhet den förtjänar. Studier visar att större delen av Sveriges enfamiljshus har en dåligt fungerande ventilation.

Förklaringen ligger i uppvärmningsmetoden innan 1960-talet: den varma murstocken mitt i huset tryckte ut använd luft och frisk luft drogs in genom otätheter i väggarna. Självdraget ifrågasattes i mitten av 1970-talet eftersom det är varm luft som går ut med ökade uppvärmningskostnader som följd.

Resultatet av debatten blev att man byggde tätare hus för att spara värme, men man fick istället problem med fukt och mögel när luften inte byttes ut regelbundet. Många får problem med fukt även moderna hus när man försöker spara energi genom att stänga ventiler.

Ett modernt självdragshus tar in luft genom tilluftsventiler i de rum där man vill ha bäst luftkvalitet, sovrum och vardagsrum, och använd luft dras ut genom fläktar i badrum och kök, rum med högre fukt i övriga huset. Därför bör toalettdörrar och köksdörrar aldrig vara täta, utan ha en springa längst ner för att luft från andra rum ska kunna sippra in där.

För att undvika kallras bör man installera tilluftsventilerna ovanför fönstren och man kan även skaffa kallrassäkrade ventiler. Det är också viktigt att se till att luften kommer in precis där man vill att den ska – inte t.ex. i hallen eller via groventrén – varför en översyn av husets isolering och tätning kan vara i sin ordning.

Pax bild som visar hur ventilation fungerar

TEXT: Magnus Persson

Föregående artikel
Nästa artikel
LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img