När du ska renovera eller bygga ett nytt kök är det bra om du börjar med att rita en skalenlig skiss. Då kan du lättare pröva olika lösningar och se till att allt får plats.
Innan du börjar skissa måste du ta ställning till hur du vill använda ditt kök. Till exempel om det ska finnas utrymme för andra aktiviteter än matlagning? Hur många personer som ska kunna sitta och äta i köket? Om köket är för litet kan du titta på möjligheterna att flytta en vägg och ta utrymme från ett av de andra rummen.
Ta med allt i skissen
Börja med att mäta upp köket, och gör sedan en skiss i skala 1:50 eller 1:20 (1 cm på ritningen = 20 cm i verkligheten). Rita in skåp, bänkar, matbord och stolar. I din skiss anger du även takhöjd, måtten på väggar och fönster samt avståndet från golv till fönstren. Rita in dörrar med karmar och dörrfoder och markera det fria området som behövs för att öppna inåtgående dörrar. Markera var värmeelement, rör, ledningar och liknade finns.
Plats för anslutningar
Tänk på att anslutningar för vatten och avlopp från diskbänk och diskmaskin ska kunna dras i skåpens socklar fram till ledningsstammen. Även spis och kylskåp som står på golvet måste ha utrymme bakom för vattenrör, avlopp och el. Om det inte går, kan du titta på möjligheterna att byta ut golvspisen mot en spishäll och separat inbyggnadsugn. Tänk även på plats för kanal från spisfläkten till anslutningen för ventilationen. För att inte ge dålig ventilation bör anslutningen inte vara för lång.
Passbitar
Ett skåp ska aldrig placeras med gångjärnssidan direkt mot en vägg. Då krockar handtaget med väggen och luckan går inte att öppna helt, vilket innebär att t.ex. hyllplan eller skåpbackar inte går att dra ut. En fem centimeters passbit mellan skåpet och väggen löser problemet. Du kan även välja att sätta ett öppet fack utan lucka i stället för en passbit.
Av samma skäl kan det behövas en passbit mellan två skåp som möts i ett hörn. Vid dörrfoder, fönsterbänkar, gardinskenor, värmeelement, rördragningar och schakt behövs det också passbitar så att luckor och utdragsbackar inte tar i.
Checklista:
När du har ritat ditt kök kan du kolla följande:
Tillräckliga bänkytor, dels mellan spis och vask,dels på andra sidan vasken
Avställningsyta nära kyl- och frysskåp
Förvaring av livsmedel, specerier och redskap
Plats för bord för måltider och andra sysslor
Tillräckligt fritt utrymme för dörrar och kylskåp
Tillräckligt med eluttag
5 Budgettips
1. Byt ut kaklet
Ett enkelt sätt att förändra utseendet/känslan i ett kök. Kanske ett häftigt marrockanskt kakel för en originell look eller en neongrön platta för att få en modern stil.
2. Byt ut kranen
Att installera ny kran är ett billigt sätt att fräscha upp köket. Eventuellt kan du passa på att byta hela diskhon.
3. Renovera köksluckorna
Att byta luckor på skåp och lådor är ofta en dyr affär. Ett bra alternativ kan du vara att istället fräscha upp ditt befintliga ytskikt i köket. Ett lager färg kan förändra drastiskt och är lätt att göra själv.
4. Ny belysning
Att byta ut eller placera om befintlig belysning kan drastiskt förändra intrycket av köket. Testa spotlight istället för lysrör. Arbeta också med ”sned belysning” där du riktar ljuset mot vissa punkter i köket.
5. Ny köksbänk
Att byta ut endast köksbänken för ofta stor skillnad på hur köket ser ut. Det är en relativt kostsam åtgärd med ändå betydligt billigare än att renovera hela köket.
Källa: Boverket
Foto: Noblessa