Ytterdörren är ingången till din borg: den ska inte bara vara säker och funktionell, den ska
dessutom både pryda fasaden och släppa in ljus i hallen.
Är dörren gammal, dragig och har ett lås som kärvar? Innan du beslutar dig för att byta hela dör- ren inklusive karm så kan det vara värt att utvärdera om den går att reparera, isolera och måla om. Dessutom kan mönstrade karmar eller karmar i avvikande färg vara sätt att ge karaktär åt dörren och skapa intryck som varar.
Lister och kilar kan lösa problem
Ytterdörren är en viktig del i husets energiprofil och en välisolerad dörr kan minska energikostnaderna avsevärt. Drag runt äldre dörrar klarar man oftast genom att montera in nya tätningslister, eftersom de gamla ofta torkat eller slitits loss. Om dörren kärvar är lösningen ofta att justera, ”knäcka”, gångjärnen för att dörrbladet ska hänga rakt.
Byt gamla lås och undvik glapp vid slutblecket
Dörren är en viktig del i husets säkerhet, både vad gäller lås och brand. Nyblivna husägare får ofta rådet att byta lås efter att man flyttat in, och det särskilt om låset
är över tio år gammalt. Det är dessutom viktigt att glappet mellan dörrbladet och slutblecket, dvs. det bleck i dörrkarmen som låser låskolven, inte blir för stort – om det mer än tre millimeter behöver man lösa t.ex. genom att slå in kilar mellan dörrkar- men och den träregel karmen är fäst vid.
Brandsäker dörr – behövs det?
Det finns inga krav på brandsäkerhet för ytterdörrar för villor, undantaget om en annan byggnad ligger närmare än åtta me- ter, medan Boverkets krav för lägenheter i flerbostadshus är de ska vara brandgastäta och hålla för minst 30 minuters brand. Dörrars brandsäkerhet anges i antal minu- ter som de beräknas kunna motstå brand: ”El30” betyder t.ex. att dörren klarar brand i 30 minuter.
Ljusinsläpp genom, över eller vid sidan
Förutom stämningsfull fasadbelysning
och belysning i hallen för mörka kvällar behövs ofta insläpp av solljus för att lyfta rumsupplevelsen. Det finns numera många snygga och moderna varianter av dörrar med glasfönster, som kan göra mycket för upplevelsen av både hall och fasad. Det går även att sätta in över- och sidoljus i form av snygga fönster som ger möjlighet att använda dekorativa detaljer som hängande prydnader och växter.
Ytterdörr och Garageport
Hörmann Sverige
Måla om dörren – i vackra färger
Det går att måla på de flesta material, tryckimpregnerat trä undantaget, och för ytterdörrar väljer man vanligen en vat- tenburen oljefärg. Du behöver inte heller känna dig bunden att ha samma färg på dörren som på karmar och husknutar – numera kan man med fördel våga sig på starkare färger som ger fasaden liv och karaktär!
FOTO: Kaski