Så fungerar ROT-avdraget

Bygg eller renoveringsprojekt på gång? Då har du möjligheten att utnyttja ROT-avdraget. På arbetskostnader upp till 100 000 kronor per år får du tillbaka hälften i form av skattereduktion. ROT-avdraget gäller för renovering/underhåll, ombyggnad samt tillbyggnad och kan utnyttjas av småhusägare.
Det finns inget krav på att det måste göras där man är mantalsskriven. Däremot måste man som privatperson äga huset och det måste enligt fastighetstaxeringen vara klassificerat som ett småhus.
Skattereduktionen trädde i kraft den 8 december 2008 och alla arbeten som utförts från och med den dagen omfattas av ROT-avdraget. Från och med den 1 juli 2009 ska entreprenören dra av ROT-avdraget direkt på fakturan. Företaget får sedan begära att få det avdragna beloppet från Skatteverket.

ROT-avdraget är kopplat till individen och inte till fastigheten.

Det innebär att om det finns två ägare till villan kan avdrag göras för totalt 200 000 kronor och kan alltså ge en total skattelättnad på 100 000 kronor för hushållet.
Tänk på att det totala belopp som du betalar i skatt måste vara högre än den summa du kan få i avdrag, du kan aldrig få ett högre ROT-avdrag än vad den slutliga skatten uppgår till. ROT-avdraget är därför preliminärt fram tills att deklarationen är gjord och den slutliga skatten för inkomståret är fastställd.

Anlita ett företag med F-skatt

För att avdraget ska beviljas måste du anlita ett företag som har F-skattsedel. Eftersom det enbart är arbetskostnaden som är avdragsgill, inte materialkostnaden, ska du se till att få arbetstiden separat specificerad på fakturan. Spara en kopia till deklarationen.

ROT-avdraget samordnas med Hushållsnära tjänster (RUT-avdrag)

I praktiken är ROT-avdraget en utvidgning av Hushållsnära tjänster och den maximala avdragsrätten på 50 000 kronor per person inkluderar eventuella köpta tjänster till hemmet som städning eller barnpassning.
Har du köpt både Hushållsnära tjänster och tjänster som berättigar till ROT-avdrag är den sammanlagda avdragsgilla maxgränsen 100 000 kronor per person och år. Tänk på att många energibesparande åtgärder också kan ses som reparationer och underhåll. Det gäller dock inte åtgärder som berättigar till bidrag från annat håll.

Fakta

Viktigt: Det första du skall göra om du tänkt att utnyttja ROT avdraget är att räkna efter vad den maximala reduktionen blir för dig.

Det kan du göra enkelt genom att provdeklarera på www.skatteverket.se under Räkna ut dinskatt, inkomståret 2010. Förenklat bör du ha cirka 25 000 kr i månadslön för att erhålla full skattereduktion. Har du väldigt stora lån och andra avdrag behöver inkomsten vara ännu högre.

Har du inga löneinkomster utan bara inkomster av kapital kan du också få skattereduktion.

För att få göra avdrag behöver dina kapitalinkomster för 2010 överstiga 166.665.

 

ROT-avdrag i din smartphoneSå fungerar rot-avdraget. rot-avdrag finns som app till din iphone, android, surfplatta. Håll koll på dina arbetskostnader under renovering, underhåll, ombyggnad eller tillbyggnad. Skattereduktion, deklaration, F-skattsedel. RUT-avdraget, detta gäller även Hushållsnära tjänster så som städning, barnpassning. Läs mer på www.skatteverket.se, www.skattereduktion.se

Ladda ner gratis applikation på  www.skattereduktion.se

Hur stort blir avdraget?
– Räknesnurra som visar vilket ROT-avdrag du kan få med hänsyn tagen till pris, materialkostnad, resekostnad och tidigare redan erhållet ROT-avdrag.

Skicka beräkning via mail
– ROT-kalkylen kan mailas till valfri adress .

Ryms avdraget inom maxgränsen? Vad behöver jag tjäna för att få fullt avdrag?
– Snabbt svar på om du nått maxgränsen för avdrag och vad du behöver tjäna för att få fullt avdrag.

Vad gäller juridiskt?
– Kortfattad lättförstålig basfakta om regelverket.

Vad skall göras och i vilken ordning?
Att göra lista i kronologisk ordning i förhållandet företag – kund. Följ den så har du koll!

Hitta hantverkare och testa deras seriositet
– Länkar till ett stort antal hantverksgrupper och tips hur företag kontrolleras.

Applikationen kan laddas ner från iTunes, Appstore. Den kräver att du har en iPhone eller iPad.

Källa: Boverket

Dela denna artikel:

Skriv en kommentar