torsdag, 19 september, 2024
spot_img
HemJuridikDolt fel, vad är det?

Dolt fel, vad är det?

Att köpa hus är något som många ser som det underbaraste man kan göra och i de allra flesta fallen blir det just så. Men sen finns det fall där man kan hitta de mest märkliga saker som inte man såg röken av vid varken husvisning eller besiktning. Varje år ringer det ca 3000 personer till Mäklarsamfundets kundombudsman Titti Öhrn som  ger information och vägledning per telefon till kunder före, under tiden och efter en bostadsförsäljning eller ett bostadsköp. Titti har mer än tio års erfarenhet från mäklaryrket och är glad över att i rollen som kundombudsman kunna bidra till ökad kunskap om allt som har med mäklartjänsten att göra.

Vi ställde några vanliga frågor om vad som gäller om man upptäcker ett så kallat dolt fel och vad som egentligen tillhör fastigheten vid husköp.

1. Vad menas med ett dolt fel och hur länge kan man hävda det?

Ett dolt fel ska finnas vid köptillfället och är ett fel som inte går att upptäcka vid en noggrann undersökning. Ett dolt fel kan man inte förvänta sig – med tanke på fastighetens ålder eller t ex på de uppgifter man fått. Eller eventuella riskkonstruktioner som  just den här byggnaden har. Som säljare har man ett 10-årigt ansvar för dolda fel.

2. Vad skall man göra om man upptäckt ett dolt fel?

Kontakta säljaren och meddela att man vill åberopa dolt fel i den fastighet man köpt.

3. Hur långt sträcker sig undersökningsplikten?

Undersökningspliktens regelverk hittar man i Jordabalken 4:19. Undersökningsplikten är mycket långtgående och allt som du kunde ha upptäckt vid en noggrann undersökning är sånt som du i efterhand inte kan åberopa  gentemot din säljare.

4. Vad skall finnas kvar när man flyttar in – krattor, gräsklippare, buskar?

Tänk på de dolda felen när du ska köpa hus.Vad som räknas som tillbehör till fastighet och byggnad regleras också i Jordabalken. Grundprincipen är att sådana ting som tillförts fastigheten eller byggnaden  för stadigvarande bruk är sånt som man ska lämna kvar. Det är dock fullt möjligt för dig som säljare att ta med dessa ting om du talar om att du vill det, innan ni skriver kontrakt. Gärna redan i objektbeskrivningen. För att förenkla detta till en bedömning mellan tummen och pekfingret skulle man kunna säga att det som sitter fast i vägg eller mark  lämnas kvar. Saker som sitter på krokar, spikar och med stickkontakt, tar man med. Det finns dock  en hel rad  undantag från denna enkla tumregel. På Mäklarsamfundets webb-plats hittar man faktablad med exempel. www.maklarsamfundet.se – under fliken  – köpa o& sälja.

 Titti Öhrn

Föregående artikel
Nästa artikel
LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img