Ett enkelt trädäck eller altan förvandlas snabbt till en av husets favoritplatser när solen tittar fram på våren. Vi gör oss alltmer hemmastadda på altanen och skapar med avsatser, trappor och snygga räcken en plats dit man gärna bjuder in sina vänner.
Altaner i markhöjd (max 1,2 m) kräver oftast inget bygglov – men alla kommuner har olika regler, så kolla upp exakt vad som gäller i god tid innan bygget. Takkonstruktioner kräver alltså nästan alltid bygglov och allt som byggs närmare grannens tomt än 4,5 m kräver samtycke. Foto: Sioo woodprotection
Borta är den tid då man trampade ut på en liten, hafsigt byggd altan bara för att ta en snabb kopp kaffe sittandes i en sliten plaststol. Allt fler har insett att uteplatsen är en viktig del av hemmet och den plats där man samlas inte bara i slutet av juli utan stora delar av året – varför det inte är så märkligt att man lägger mer kraft på både inredning och design av altaner och soldäck.
Oavsett om du har en uteplats eller bara drömmer om att bygga en så kan du med fördel tänka på den som ett rum i huset som inreds med möbler, krukväxter och mysiga detaljer. En vanlig altan i trä kan tämligen enkelt förändras så att den känns som en lyxig plats, t.ex. med en ram, breda trappavsatser ner mot gräsmattan eller träsidor som döljer den ofta ostädade ytan under altanen.
Ett tips till dem som vill förnya sitt staket på ett enkelt sätt, är att använda dessa klämfästen på befintliga stolpar.
Flera nivåer ger möjligheter
Att planera altanen i flera nivåer ger ofta möjlighet att skapa en utemiljö som gör att man kan njuta av solbad, grillning och kvällssol på ett rymligt och trädäck. Delar av det kan sedan efter hand byggas in under tak för att öka användningsmöjligheterna eller så kan man ställa en paviljong på altanen som skydd från både sol och regn.
Trappor kan göras bredare och ges vackra räcken som gör dem till trevliga ytor för fest eller avkoppling. Att ta bort en del av altanräcket och ersätta det med en lite högre spaljé som gör att du kan använda härliga gröna växter för att rama in din uteplats. Starka färger som kontrasterar vackert mot träets ofta bleka eller dunkla färger är viktigt för trivseln, så ta chansen att skaffa t.ex. färglada krukor, en soffa för utebruk med färgglada kuddar och glöm inte att belysa dem med enkla LED-lampor för utomhusbruk!
Klassiskt, lyxigt, underhållsfritt?
Det tryckimpregnerade virket med sin klassiska grönaktiga ton – även om det nu finns bruna toner att välja på för den som vill och lägger några kronor extra – är billigt, lätt att hantera och hållbart. Så vida man inte glömmer bort att underhålla det, förstås! Ädelträ som ceder, teak och cumaru är mer resistenta mot röta och svamp, men även dessa kräver sitt underhåll – sköter man det kan de hålla väldigt länge. De kostar också betydligt mer är det tryckimpregnerade virket, vilket de som spenderar mycket tid på altanen dock kan anse vara väl värt pengarna. Ett annat ädelträ som både håller och är fantastiskt snyggt är lärk, som också får den vackert grå ton kontrasterar väl mot t.ex. dina gröna växter och de färgglada soffkuddarna i altansoffan och gör det till en fröjd att vistas på altanen. Även teak grånar vackert och allt fler väljer det för när man skapar sin utomhusmiljö. För den som vill ha nästan helt underhållsfria lösningar är kompositmaterialen bra alternativ. De är uppbyggda av trä och plast eller cellulosa och kan fås i spännande och vackra utföranden. Även dessa bleknar och bryts med tiden ner i solen, vilket ger möjlighet till utveckling och förnyelse på altanen!
Altaner som åldras värdigt
Trodde du att tryckimpregn-erat trä var omöjligt att olja och måla? Det går hur bra som helst – bara du låter träet torka 3-5 år innan du sätter igång. Planera i förväg och bestäm redan nu om du vill olja altanen eller om du vill utveckla den inom några år genom att sätta till färg på hela eller delar av altanen. Som allt annat på huset är regelbundet underhåll nyckeln till värdigt åldrande, så tvätta och olja/måla din altan varje år när vårsolen torkar som bäst!
Räcken med möjligheter
Om altanen är över 50 cm över markhöjd måste den ha ett räcke. Klassiskt enkla krysslösningar och stående ribborna i all ära, men varför inte lägga lite extra kraft på något som ger ditt hus karaktär?
Glasräcke = fri sikt!
Oavsett träslag så ger tunna, liggande ribbor en modern look till din altan och dessutom ganska gott insynsskydd, vilket dock inte hindrar att man monterar snygga glasskivor på utsidan. Eller varför inte bara glasskivorna? De flesta lösningar går att byta ut, vilket ger dig möjligheten att enkelt förändra utsidan på ditt hus i efterhand.
Utemöbler med personlighet
Har du skaffat dig en altan i snyggt grånat lärkträ så passar troligen inte det gamla utebordet något vidare. Eller kanske saknas förvaring på altanen för stolsdynor eller krocketklubbor? Köp lite extra virke och bygg ditt eget bord eller en snygg kista – enkelt och stabilt i bästa DIY-stil! Eller varför inte en hylla för krukorna som står ute under sommaren?
Gräv djupt, stå stadigt
En av de saker som ofta bekymrar inför altan- eller soldäcksbygget är se till att det står stabilt. Om marken är hård kan du oftast gjuta egna plintar direkt i de ca 50-100 cm djupa hålen – om marken är mjuk är det oftast bättre att köpa eller gjuta plintarna först och bädda in dem i ett ordentligt lager makadam för att de ska stå stadigt. Är det riktigt mjukt kan man behöva gräva och gjuta en rejäl platta som hela konstruktionen står på. Glöm inte att altantrappor också bör stå på plint längst ner!
Text: Magnus Persson
Foto: Sioo woodprotection
Foto: Räckesspecialisten