fredag, 4 oktober, 2024
spot_img
HemTrädgårdTrädgårdTrädgården är också ett rum

Trädgården är också ett rum

De flesta nya husägare börjar med att hugga tag i alla projekt inomhus, men när man kommer till trädgården tryter kanske både orken och kassan. Låt oss ge några tips på hur du kommer igång med ditt största rum – trädgården!

Vad ska trädgården användas till?

Oavsett om du är nybyggare med en leråker runt huset, eller om du har fått en rejält uppväxt trädgård i din ägo, så bör du först tänka igenom vad den ska användas till. Kanske är ni en barnfamilj som behöver stora ytor för lek och bollspel, växtintresserade som vill ha grönt och fägring, eller ska det finnas många små oaser att flytta runt mellan på soliga dagar. Dela gärna i tanken in trädgården i olika zoner och ge dem namn efter vad de ska användas till – frukosthörnan, lekplatsen, solsidan, osv.
För att det inte ska kännas alldeles överväldigande börjar man gärna med ytorna närmst huset och arbetar sig sedan efterhand ut på tomten. Området invid huset är ofta vyn du har inifrån under hela den kalla årstiden, så det kan vara klokt att ha i åtanke vad du vill se när du blickar ut genom fönstret.

Hur mycket arbete?

Nästa fråga är hur mycket arbete du vill lägga ner i din trädgård under framtida säsonger. Älskar du trädgårdsskötsel och får ro av att påta runt passar det bra att planera för en stor gräsmatta med perfekt skurna kanter, en rosenlund som ska klippas och gödslas och använda träslag som behöver oljas med jämna mellanrum. Vill du däremot att trädgården i större utsträckning ska sköta sig själv, så kan det passa bättre med perenna plantor som kommer tillbaka år efter år och att välja grönt som inte behöver klippas eller hållas efter med jämna mellanrum.
Till skillnad från vad många tror är en gräsmatta något av det mest underhållskrävande man kan anlägga i en trädgård. Under sommaren ska den klippas minst en gång i veckan och för att få grönytan fin måste man vara beredd på att både trimma kanter och tillföra toppdress under säsongen. En rabatt med återkommande plantor kräver arbete och inköp vid anläggandet, men kan sedan stå fin under hela sommaren med en liten insats.

Inte bara fint i juni.

När man åker till plantskolan på försommaren, är det lätt att falla för växter som står i vacker blom just då. Istället bör man påminna sig själv att trädgården, liksom husets andra rum gärna ska tilltala året runt, eller åtminstone under hela utesäsongen.
När våren kommer spanar man efter minsta lilla grönt som lovar sommar. Plantera därför gärna lite lökväxter intill entrén som du kan glädjas åt när snön äntligen smälter. På försommaren njuter man extra av tidiga blommare som till exempel syrénbuskar och på sensommaren står många perenner länge i underbara färger. Framåt hösten vill vi gärna ha växter som skiftar i de underbaraste höstfärger och på vintern är man glad åt sina vintergröna buskar.
Med lite förarbete i form av planering och tänkande runt hur trädgården ska användas får man en klarare bild av hur man ska disponera sin tomt. Skissa gärna först i stora drag hur olika delar ska utnyttjas och utifrån det väljer du växtlighet, var sittplatser ska anläggas och hur olika byggnationer som spaljéer och trädäck kan bidra till en rumslighet.

Text: Marie Onäng

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img