fredag, 24 maj, 2024
spot_img
HemByggGarageBygga garage

Bygga garage

Foto: Svenska ByggsatsterFoto: Sjöbergs PortteknikFoto: Lövångers byggFoto: Lövångers byggFoto: Henås byggelement

Garage bygger man oftast inte bara för att få en skyddad förvaringsplats till bilen, det ger också möjlighet till extra förvaringsplats och meka med bilen eller annan utrymmes krävande hobby.
Hur stort garage som kan byggas beror på byggnadslov och ekonomi,  tänk på trädgårdsredskap och cyklar tar större plats än vad man tror. Om ekonomin och bygglov tillåter ett större garage, välj att bygga det större garaget.

Utseende

Ett garage ska smälta in med omgivande byggnader. En enkel regel är att garaget  ska ha samma konstruktion som villan. Har du en villa med sadeltak och träfasad så blir det bästa utseendemässigt att välja samma stil.
Tänk på att bygga garaget på en plats där det är enkelt att komma in och ut med bilen till gatan. Byggnaden ska inte heller inskränka alltför mycket på nuvarande grön ytorna. Om du planerar att bygga garaget närmare än 4,5 meter till tomtgränsen behövs medgivande från grannen som berörs.

Vad skall du ha garaget till?

Varmgarage ger möjlighet att meka med bilen eller motorcykeln även på vintern, bilen är varm och behaglig att sätta sig i vintertid och man kan använda det till att tex måla & bygga saker man inte vill ha inne i huset under tiden.
Kallgarage ger inte samma bekvämligheter men risken för kondens och rost minskar samt att kallgarage har lägre driftskostnad vad gäller tex värme. Tänk också på att man inte kan förvara saker som inte får frysa tex färg i garaget.
Carport är det smidigaste alternativet. Inga garage portar att öppna eller stänga, bara att köra ut och in bilen. Med carport slipper man skrapa rutor vintertid. Taket skyddar bilen mot nederbörd. Dock rostar bilens underrede mer än bilar som står i kallgarage och man är inte skyddad mot vind.

 

Lösvirke eller byggsats?

Idag finns en uppsjö av alternativ till den som inte har kunskapernaeller tiden till att bygga i lösvirke.
Fördelarna med byggsats är att man får ett fast pris på en färdig konstruktion vare sig man beställer ett vindtätt eller ett färdigt garage, och att man får upp ett garage på ett par dagar utan större snickarkunskaper.
Idag kan man i princip skräddarsy även byggsatser när det gäller mått på garaget eller carporten och man slipper räkna på åtgång av material eftersom det kommer i färdiga moduler.
Det finns många olika färdigställandegrader även hos byggsatstillverkarna beroende på hur mycket eget arbete man själv vill lägga ner med tex gipsa eller isolera.
Byggsatserna är fördelaktiga tids- och pengamässigt såväl när man inte ska montera och bygga själva, som när man tar in snickare för att montera och färdigställa byggnaden. Detta beroende på den arbetstidsbesparing en byggsats innebär.
Har man tiden & kunskapen kan man möjligtvis komma ner lite i pris med lösvirke om man gör det själv, men den största fördelen är att man kan bygga utan begränsningar om man har väldigt speciella krav på utseendet.

Foto: Lövångers bygg

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img