tisdag, 26 september, 2023
spot_img
HemByggElEltjuvarna - maskinerna som kostar

Eltjuvarna – maskinerna som kostar

Vet du vad dina hushållsmaskiner kostar dig varje år? Tillhör du dem som slår av plattan på spisen direkt när äggen börjat koka för att spara el, men som torktumlar all din tvätt för att inte dra in fukt i huset? Tänk igenom dina hushållsapparater – det visar sig direkt på elräkningen.

Energisnåla lampor, hushållsmaskiner och knappar – trots energimärkningen står hushållsapparater för 20 % av det genomsnittliga hushållets totala energiförbrukning.

Mycket att spara i köket

15% av all hushållsel går åt i köket kring matlagning och disk, varför du enkelt kan göra stora besparingar. Ha på locket på grytan när du kokar äggen – på så sätt sparar du 80% av värmen och kortar tiden på plattan. Använd mikrovågsugnen mer: för 7‐8 användningar i veckan får du en elförbrukning på 40 kWh per år jämfört med 340 kWh för en spis med gjutjärnsplatta.
Varmvatten är dyrt. Handdisk – särskilt under rinnande varmvatten ‐ är en stor eltjuv, eftersom det går åt mer vatten än vid maskindisk. Små förändringar i temperaturinställningen för kyl och frys ger stora utslag på elräkningen: om du sänker kylen från rekommenderade 5 grader till 4 grader ökar elförbrukningen med 10%.

Nyare vitvarumodeller betalar sig själva

Att byta ut vitvaror mot nyare modeller är dock det hetaste spartipset, eftersom äldre modeller ofta drar dubbelt så mycket som nyare. I bästa fall kan produkten sparat in halva kostnaden av en ny lagom tills det är dags att byta ut den!
Torktumlaren drar också mycket el, uppemot 2 500 W för äldre modeller. Att torktumla en extra maskin istället för att hänga den kan kosta upp till 7 kWh, varför det finns hundralappar att spara varje år – bara på att hänga ut tvätten under sommarhalvåret.

Enkelt att spara mycket

De flesta energiföretag ger tips på hur du kan minska hushållets energiförbrukning och några av dem, t.ex. Vattenfall , har beräkningstjänster på hemsidan där man kan ta reda på hur hushållets förbrukning ser ut. Och det finns mycket pengar att spara – bara du synliggör eltjuvarna.

Så här mycket förbrukar hushållsapparaterna!

Typisk årsförbrukning

Torkskåp
Torktumlare
Tvättmaskin
Kombinerad kyl/frys
Separat frys
Separat kyl
Spis med gjutjärnsplattor
Diskmaskin
TV
ca 2000 kWh
ca 1000 kWh
ca 160 kWh
300-600 kWh
250-400 kWh
180-300 kWh
300-400 kWh
150-350 kWh
ca 70 kWh

 

Text: Magnus Persson

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img