söndag, 14 juli, 2024
spot_img
HemInredningBelysningRätt belysning kan förvandla ditt hem

Rätt belysning kan förvandla ditt hem

Känner du att din trädgård är ett mörkt hav när solen gått ner? Har du tröttnat på värmeljus i jakten på att skapa en mysig kvällsbelysning? Här får du tipsen som kan förvandla ditt hem.

Dina möbler, gardiner och det noggrant utvalda kaklet i ditt kök och badrum kan enkelt förvandlas från slätstrukna delar av rummet till regelrätta inredningsprimadonnor. Spotlights, lampor, ljuslister och färgat ljus – idag finns det tack vare LED‐tekniken mycket du kan göra utan att för den skull ge avkall på energibesparingen eller miljötänket. Ta en titt på nätet: det mesta säljs idag enkelt och billigt via webbutiker.

Spotlighten har varit ljusarkitektens trognaste vän sedan 70‐talet: genom att dämpa takbelysningen och rikta en spotlight mot t.ex. en tavla, en vas på ett litet bord eller vägg med vackert reliefmönster förändrar man enkelt rummets karaktär när huvudbelysningen tonats ner. På 2010‐talet kan du våga ta ut svängarna: montera spotlighten lågt och låt ljuset svepa uppåt, sätt en ljuskälla bakom objektet som ska belysas eller låt rentav ljuset skapa en skugga mot en annars tom och tråkig vägg.

Ofta är vi oroliga för att det ska bli för mörkt i rummet om vi bara punktbelyser eller använder oss av spotlights eller LED‐lister t.ex. under bord eller i bokhyllor. Reflektion mot ljusa material är här en vän i mörkret: sätt en stark spotlight mot en vit vägg och den lyser upp hela rummet. Vi har också lärt oss att en lampa inte alltid måste vara riktad mot det ställe som ska belysas – rikta den istället mot taket för att få ett behagligt allmänljus.

7463002e_edited-1För att skapa en känsla av lyx i vardagen är nyckeln ofta belysning i badrummet. Du får en varm och ombonad känsla genom att använda varmt ljus (<3000K) – nedåtriktade spotlights i duschkabinen tar fram strukturen i kaklet och skapar effekter med hjälp av skuggor. I bastun används med fördel belysning underifrån bänkar för att ge en bra atmosfär.

Det område där belysningen tagit stora steg på senare år är utomhus, där många husägare använder ljus för att skapa ett mer dynamiskt och behagligare intryck av hus och trädgård både inifrån huset och för dem som går förbi. En sak som varje husägare som ger sig i kast med att belysa utomhus bör vara uppmärksam på innan man permanentar sin belysningslösning är att se till att den inte stör inomhusmiljön eller bländar den som försöker sova eller njuta av en film i tv‐soffan!

7700668e2_edited-1Den numera vanliga fasadbelysningen som monteras på marken och sveper uppåt ger trevlig struktur till väggen med den klassiska ljuskonen, men det finns fler steg att ta: med hjälp av LED‐belysning kan du skapa helt nya former åt fasaden.

Ett träd eller en buske som belyses underifrån ger djup åt en mörk trädgård. Även LED‐ramper som belyser rabatter underifrån eller spotlights som monteras på trädgren för att punktbelysa skulpturer eller vackra rosenbestånd är bra sätt att låta detaljer framträda i mörkret. Mer innovativa lösningar kan vara att sätta LED‐lister på undersidan av utemöblerna eller låta den självgående gräsklipparen krönas av en ljuskrona!

LED-belysning en investering som betalar sig

LED är en ljuskälla som har både längre livslängd och förbrukar mindre energi än halogen-, glödljus- och lågenergilampor, så samtidigt som du minskar på utgifterna gör du miljön en tjänst av bara farten. I en normalstor villa med traditionell belysning står belysningen för upp till 25% av elförbrukningen. Ett byte till LED-belysning kan innebära minskade kostnader med upp till 80%.Eftersom de utvecklar mindre värme än andra ljuskällor förenklas därmed förutsättningarna för inbyggnad både i möbler och i tak och den kan med fördel användas utomhus.
Idag kan du välja LED-belysning som ser ut som halogen, välja mellan olika färgtemperaturer, dimra precis som du vill och slösa med fler ljuspunkter utan att slösa med energi.
LED är smart, enkelt och energisnålt och kostnadseffektivt i längden

TEXT: Magnus Persson
FOTO: Hide a lite

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img