fredag, 1 mars, 2024
spot_img
HemByggFasadSolskydd – mycket mer än bara skugga

Solskydd – mycket mer än bara skugga

Solskydd handlar om mer än solblänk och mörkläggning – de sparar energi och förbättrar inomhusmiljön. Det finns en rad olika produkter, så ta hjälp av en solskyddsspecialist för att hitta rätt lösning för din bostad – rådgivning är ofta gratis och allt du behöver göra är att ta reda på vilka dina behov är.

Håll värmen på rätt sida fönstret – och spara energi

Många svenskar använder i dag mer energi för att kyla sina bostäder än att värma dem. Att stoppa värmen redan på utsidan av huset är därför viktigt för att spara energi: Ett utvändigt solskydd kan minska värmeinstrålningen med upp till 80 % genom fönstren.

På samma sätt kan under kalla dagar ett invändigt solskydd som dras ner sänka energiförlusten vid fönster med upp till 40 %. Allra bäst fungerar de som har metallbeläggning eller isolerande luftfickor.

Vardagsrummet – många användningsområden

När du umgås med familj och vänner i vardagsrummet vill du oftast ha mycket solljus och bra utsikt. Mysiga hemmabiokvällar eller stunder framför braskaminen kräver god mörkläggning av de ofta stora fönstren. Dessa släpper också in både kyla och värme, vilket kan påverka trivseln i rummet.

En kombination av utvändiga och invändiga solskydd styrda med fjärrkontroll eller app i din telefon gör att du kan reglera värme och ljus och maximera rummets användbarhet. Detta är särskilt viktigt i bostäder med öppna planlösningar.

God kvalitet – en värdehöjare

Solskydd blockerar i princip all UV-strålning och minskar därigenom blekning av golv, möbler och textilier. Väljer du rätt kvalitet på själva solskyddet håller det och ser även bra ut länge: en 100 % spinnfärgad akrylväv klarar sig normalt utan färgförändringar runt 15 år, jämfört med ett eller ett par år för de billigaste, ytfärgade lösningarna. Välskötta solskydd av god kvalitet, särskilt om de är måttanpassade och fjärrstyrda och/eller motoriserade, kan dessutom höja värdet på din bostad.

Solskydd har många funktioner:

 • Energibesparing
 • Kontroll av temperatur i rummet/på
  uteplatsen
 • Motverkar bländning och reflektioner
 • Mörkläggning/skugga
 • Transparens som gör att det går att se
  genom nedfällt solskydd
 • Förbättring av rummets akustik
 • Förhöjer rummets utseende
 • Skyddar mot UV-strålning/blekning

Text: Magnus Persson
Foto: Hestra Markis AB

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img