fredag, 1 mars, 2024
spot_img
HemGör det självFarliga ämnen i byggnader

Farliga ämnen i byggnader

När man köper ett ”nytt hus”, så vill man ofta sätta sin egen prägel på huset. Allt som oftast så brukar man renovera/bygga om delar av huset, för att få det som man själv vill ha det.

Då kan det vara bra att tänka på, att äldre hus (mer än 20 år gamla) ofta kan innehålla farliga byggnadsmaterial.  Dessa material kan sitta lite varstans i byggnaden.

Asbest.

Asbest är mineralfibrer som är så små och tunna att de tränger in i kroppen. Damm med fibrer kommer in i lungorna och kan orsaka flera allvarliga lungsjukdomar. Asbest har använts som brandskydd i stålkonstruktioner, ventilationsanläggningar, soprum. Som värmeisolering i rör och värmepannor, bullerdämpning och armering i skivor, kanaler och golvplattor, i underskikt till plastmattor, i färger och plaster och i fix och fog till kakel I värsta fall kan inandning av asbestfibrer leda till cancer.

Träimpregneringsmedel:

Kreosot används mycket som träimpregneringsmedel och är en blandning av flera hundra ämnen, varav ett trettiotal är cancerframkallande. Privatperson får använda virket i mark eller bryggdäck. Det skall inte användas i bostäder, djurstallar eller på lekplatser.

Pentaklorfenol (PCP) användes tidigare för ytbehandling (doppning) och impregnering av trä för att skydda det mot röta och påväxt av missfärgande blånadssvampar. Ämnet förbjöds som verksamt ämne i träskyddsmedel i slutet av 1970-talet på grund av allvarliga hälso- och miljöegenskaper.

Kasein.

De kanske mest kända fuktrelaterade kemiska skadorna i svenska byggnader är flytspackelproblem (kaseinhaltigt flytspackel) samt mjukgöraremission från PVC-mattor och/eller limskikt. Kasein användes i flytspackel mellan 1977 till 1983 för avjämning av golv. 1975 och ett par år senare avjämnades 90 % av de nyproducerade betongbjälklagen i Sverige Flytspackel som innehåller proteiner kan brytas ner om fuktigheten i golvet överstiger 75 %. Proteinet omvandlas till ammoniak, vilket kan missfärga parkettgolv och korkmattor.

Fukt/mögel.

Fukt i byggnader kan leda till mögel påväxt i huset. Detta kan främst ske i byggnader som är sk riskkonstruktioner.  Dessa är bla uteluftsventilerade krypgrunder, platta på mark med uppreglad golvkonstruktion.

Det är inte alltid man ser en mögelskada utan den kan framträda som lukt eller symtom.

Vanliga symptom som kan vara sjukahus-relaterade:

Allergier, onormal trötthet, astma, hosta, huvudvärk, upprepade infektioner, yrsel, nästäppa, hudirritationer, mag- och tarmproblem, slemhinneirritationer, ledvärk m.m.

TEXT: Kimmo Tynkkynen

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img