söndag, 25 september, 2022
spot_img
HemByggUtomhusspaEget utomhusspa – lyx du har råd med

Eget utomhusspa – lyx du har råd med

Känns det lyxigt när människor på tv glider ner i poolen med en drink i handen eller du ser grannen ta ett vinterbad i sin badtunna? Det är inte så dyrt som det ser ut – investera i en lyxigare vardag!

Marknaden för utomhusspa och pooler har både breddats och utsatts för konkurrens, vilket gör att den till synes ouppnåeliga lyxen från tv-serierna numera finns inom räckhåll. Vi tar det från början: med en pool som gör att de svettiga resorna i bil till solkiga badplatser känns som ett minne blott.

En pool för alla smaker och plånböcker.

Att skaffa en pool på tomten är en investering som betalar sig – både i sköna baddagar och när man tänker sälja huset längre fram, eftersom det är en detalj som ger det där lilla extra till bostaden. Det behöver heller inte vara en stor investering: från 15 000 och upp till 40 000:- kan den lilla plastpoolen som barnen plaskar i permanent bytas mot en 3-5 meters stålpool med 1-2 meters djup som monteras ovan jord. Med lite belysning i botten, som man kan få för några hundra, blir poolen perfekt både för barnen att samlas vid och att ha poolpartyn kring i slutet av juli!

För den som vill ha en mer inbyggd lösning så kan man antingen enkelt anlägga en nedgrävd markpool i t.ex. polyetenplast eller glasfiber för 15 000:- och uppåt eller bygga in en ovanjordspool i t.ex. en altan i en sluttning. Den lyxiga känslan kan fullkomnas genom att man satsar på att lägga vackra stenplattor eller ett trädäck runt poolen, lägger belysning i marken och enkelt bygger en plats där man kan spendera lata sommarkvällar med familj och vänner med eller utan grillen – som bodde man i Kalifornien!

Markpooler med personlig touch – och bastu med badtunna.

Prisspannet till en pool som anpassas till din egen tomt är relativt litet, varför det kan vara värt att se över det innan du väljer ett av de mindre alternativen: det finns färdiga pooler i allt från betong till plast och glasfiber som har former som runda, rektangulära ovala, åttkantiga, dubbelovaler, njurformade… Det är enkelt att hitta en form som gör att just din tomt pryds av poolen som ett smycke som avpassats efter omgivningarna och uppvärmningslösningar som utnyttjar överflödig värme från bergvärmeanläggningen eller drar sin värme från solen.

En av de saker du kan vilja lägga till ditt utomhusspa är en badtunna, där du kan få en liten vedeldad trätunna för runt 10.000:-. Passa på och bygg ihop den vedeldade badtunnan med en vedeldad bastustuga, som du kan få färdigbyggd. Då kan du garanterat bjuda grannar och vänner på nyårsfesten utan att riskera att de glömmer den!

TEXT: Magnus Persson
FOTO: Folkpool

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img