fredag, 24 maj, 2024
spot_img
HemEnergi/VärmeSolenergiSolenergi – en investering i framtiden

Solenergi – en investering i framtiden

Vad skulle du säga om någon erbjöd dig gratis el i 30 år mot att du betalar in 10 års elräkningar i förväg? En solcellsanläggning är en investering som lönar sig på sikt, särskilt som elen förväntas bli dyrare framöver när Sverige stänger ner kärnkraftverk och elproducenterna hellre exporterar till marknader med högre priser.

Sänkta driftskostnader – pengar till annat

Kostnaden för en solcellsanläggning motsvarar ungefär tio års elräkningar i en bostad som värms upp med t.ex. bergvärme. Försäljning av överskottsel under sommarhalvåret betalar nästan all den el som krävs för att värma upp bostaden under vintern, varför de sista 20 åren av en modern solcellsanläggnings beräknade livslängd på 30 år utgör därför en faktisk sänkning av driftskostnaderna. Pengar som kan användas till annat!

Att solenergi är en sund investering för framtiden styrks också av att banker ofta ger blankolån till låg ränta för solcellsanläggningar. Renovering i samband med husköp är ett bra tillfälle att ta upp frågan med banken.

”Huset har fel läge” – en missuppfattning

Kvaliteten på dagens solceller är så pass bra att skillnaden mellan ett tak i söderläge och ett som ligger öst/väst inte skiljer med mer än 10–12 % i produktion. Avkastningen på investerade pengar beräknas i det förra fallet bli ca 10 % och i det senare 8–9 %.

Be företaget komma ut och titta

De flesta seriösa företag kommer ut och mäter på plats innan de ger offert, vilket kan spara mycket pengar jämfört med en schablonoffert gjord på distans. Kolla också upp att leverantören är godkänd av Elsäkerhetsverket och följer Arbetsmiljöverkets regler gällande säkerhet vid installation.

Solpaneler säljs ofta med över 20 års garanti och du bör därför satsa på kända, stabila tillverkare och installatörer, eftersom garantin blir värdelös om de inte finns kvar. Infästningen är också viktig: exempelvis pulverlackerade delar riskerar att rosta sönder snabbt och kan ge fula missfärgningar av taket.

Solenergi är en sund investering:

  1. Investera motsvarande 10 års elräkningar – få 30 års gratis el
  2. Ännu större besparing att producera egen el när elpriset höjs
  3. Försäljning av överskottsel på sommaren betalar vinterns förbrukning
  4. Ytterst få tak är i ”fel läge” – skillnaden i avkastning är liten
  5. Begär att leverantören kommer ut och ger offert
  6. Lång garanti på solpaneler – satsa på stabila tillverkare och installatörer

Text: Magnus Persson
Foto: Solelgrossisten Sverige AB

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img