tisdag, 26 september, 2023
spot_img
HemEnergi/VärmeSmart installation löste husets uppvärmning

Smart installation löste husets uppvärmning

När Andreas Weibull och Caroline Jannesson flyttade in i sitt drömhus på natursköna Höllviken insåg de ganska snart att oljepannan i huset behövde bytas ut. De kunde nämligen känna lukten av oljan, vattentemperaturen var ojämn och det gick knappt att ta en varm dusch. 

Skånska Höllviken ligger nära både hav och natur och består till största delen av villabebyggelser. Här, i ett villaområde helt omgivet av tall- och björkskog, fann Andreas och Caroline förra året sitt drömhus

familj2

– ett tvåvåningshus på 293 kvadratmeter. Renoveringsarbetet började smått och pågår än, familjen tar en sak i taget.

– Vi föll för naturen, den vackra skogen runt omkring och husets storlek. Här ska våra barn få växa upp, säger Caroline som idag har två barn med Andreas.

Den 1 augusti flyttade familjen in. Det stora huset värmdes då upp av en gammal oljepanna från 90-talet och även om det var alldeles för tidigt att säga om den fungerade som den skulle, funderade Andreas och Caroline på att byta ut den direkt.

– Vi kände ganska omgående att det här inte var en smart och miljövänlig lösning. Oljepannan skulle innebära höga driftkostnader, enligt tidigare ägares värmeförbrukning, och dessutom kunde vi känna lukten av olja då och då, berättar Caroline.

Oljepannan fanns i ett avskilt utrymme precis intill huset och oljetanken var placerad i en fristående byggnad cirka två meter bort.

– Att oljepannan låg så nära inpå huset kändes inte alls bra. Ett annat stort problem var att vattentemperaturen var ojämn, såväl över tid som plats. Vi kunde knappt ta en varm dusch utan att vattnet plötsligt blev iskallt.

 

Caroline och Andreas tog kontakt med flera olika värmepumpsåterförsäljare. Samtidigt sökte Caroline i olika forum på internet om vilken pump som skulle passa just deras hus bäst.

– Det talades väldigt bra om Boschs värmepumpar vilket gjorde oss ännu mer nyfikna på deras sortiment. Vi kontaktade Lars Thylander på 4-Tec, en certifierad återförsäljare av Bosch värmepumpar och vi kände oss trygga direkt. Han var helt fantastisk på alla sätt och vis och vi litade på honom, säger Caroline.

Valet föll ganska snart på den prisbelönade Bosch Compress 6000 AW. I början på oktober installerades den. Familjen hade tillsammans med 4-Tec bestämt att ta bort oljepannan och i stället bygga om utrymmet till en förvaringsplats för ytterkläder. Den nya värmepumpen placerades utanför förrådet.

– Vi är jättenöjda och glada över vårt val. Det är nog det bästa vi har gjort i samband med husköpet, säger Caroline.

– Nu har vi en miljövänlig och ekonomisk värmekälla, för att inte nämna driftsäker. Både inomhus- och varmvattentemperaturen är jämn. Men det bästa av allt var att jag äntligen kunde ta ett långt och varmt bad! Som jag hade längtat!

Familjen:
Andreas Weibull, 37 år.
Caroline Jannesson, 35 år.
Barnen: Fanny, 4 år,
Oskar 14 månader.
Bor: I Höllviken, Vellinge
kommun.
Gör: Andreas och Caroline delar på föräldraledigheten och jobbar tre respektive två dagar var i veckan. Andreas är läkare på Skånes Universitetssjukhus och Caroline är specialpedagog på en skola i Malmö.
Intressen: ” Vi tycker om att spela golf, vara i naturen och att ta promenader i skogen tillsammans med barnen.”
Värmepump: Luft/vatten-värmepumpen Bosch Compress 6000 AW, 17kW.

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img