fredag, 1 mars, 2024
spot_img
HemByggAltanTrallgolv, Lyxigt ädelträ eller underhållsfri träkomposit?

Trallgolv, Lyxigt ädelträ eller underhållsfri träkomposit?

En plats för två att dricka kaffe i morgonsolen eller en plats för grillfester för hela kvarteret – storleken och läget på altanen avgör mycket. Söderläge ger bra möjligheter till solbadande och varmt långt ut på sommarkvällen, österläge fångar solens första strålar och ger skugga och svalka under eftermiddagens heta timmar.

altan1_edited-1

Huruvida du ska lägga altanen på sten direkt på marken eller på plintar handlar ofta om höjden till altandörren, där plintar ger större möjligheter för mindre plana tomter, men även om sättningar i marken. Om du t.ex. vill kunna glasa in altanen i framtiden ska du kanske satsa på att gjuta egen plint så att du kommer ner under frostfritt djup – är det ett enkelt trädäck som kan få röra sig en del kan det räcka med betongblock på marken.

Impregnerat och värmebehandlat.

Det vanligaste materialet i våra altaner är idag troligen impregnerat trä. Var uppmärksam på att det har olika klassningar beroende på användningsområde, så hör med bygghandeln så att du får rätt virke. Ett miljövänligt alternativ är Thermowood som endast behandlas med värme och vatten vilket ger virket en mörk, tilltalande färg och ofta lägre svällningsrisk.

Vackra, hållbara ädelträslag.

För den som vill ha en ljus och med åren vackert silvergrå yta är sibirisk lärk ett bra val för altanen. Hårda träslag som cumaru (även kallat brasiliansk teak) och kirai ger förutom en lyxig känsla också naturlig god rötbeständighet och kan fås i olika nyanser. Ceder är också ett vackert alternativ som många väljer och för den som värdesätter underhållsfritt är träkomposit ett bra alternativ: träfibrer och plastpolymerer skapar tillsammans ett kvistfritt och stötsäkert material med halksäker yta.

Fräscha upp den gamla altanen!


Det enklaste sättet att göra en sliten altan som ny är att ta bort smuts och alger och behandla den.

Gör så här:
• Blötlägg träet ordentligt
• Lägg på rengöringsmedel och låt verka
• Tvätta med borste eller högtryckstvätt
• Spola rent och låt torka ca ett dygn innan behandling Det finns många olika typer av behandlingar, från oljor till miljövänliga trä- och ytskydd, som gör att du bekvämt kan låta det gå längre mellan rengöringsinsatserna.

Text: Magnus Persson
Foto: Sioo woodprotection

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img