fredag, 24 maj, 2024
spot_img
HemByggElSå säkrar du elen i trädgård och utemiljö

Så säkrar du elen i trädgård och utemiljö

Får jag dra elen till altanbelysningen eller gräva ner en elkabel i gräsmattan på egen hand? Det är endast ett fåtal saker man som privatperson får göra med elen därhemma. Anlita därför ett elinstallationsföretag och använd Elsäkerhetsverkets e-tjänst Kolla elföretaget för att kontrollera att företaget du vill anlita har rätt att utföra arbetet.

Efter sommaren är många fulla av inspiration – altaner och uterum byggs och ny belysning monteras i altandäck och på fasader. Det ställs särskilda krav på elinstallationer som utförs utomhus och de elektriska produkter som ska användas där. Misstänker du att det finns brister gällande el i din bostad eller trädgård – kosta på dig en elbesiktning, det vinner du på i längden!

Ny belysning i trädgården

Har du en pool utomhus som behöver en pump eller värmeanläggning? Eller vill du förlänga sensommarkvällarna med lite mysig belysning? Fasta elinstallationer utomhus ska i de flesta fall utföras av ett elinstallationsföretag som finns i Elsäkerhetsverkets register. När du väljer utebelysning bör du kolla att alla produkter är avsedda för utomhusbruk, vilket betyder att deras IP-klass är IP44 eller högre. Läs i bruksanvisningen vad som gäller för just din produkt och rådgör gärna med elinstallationsföretaget före inköp.

Kabel i trädgården

För att få tillgång till el i utemiljön behöver man till exempel dra kabel på olika sätt och sätta upp nya vägguttag. Denna typ av arbeten ska utföras av ett elinstallationsföretag registrerat hos Elsäkerhetsverket.

Laddbox för elbil

Laddning av elbil innebär en ökad belastning på din elanläggning. Kolla upp om du behöver en högre huvudsäkring och om så är fallet kontakta ditt elnätsföretag. En laddbox eller laddstation ska alltid installeras av ett elinstallationsföretag. Läs mer om elbilsladdning på Elsäkerhetsverkets webbplats.

Så undviker du oseriösa företag: Kolla elföretaget

Den elsäkerhetslagstiftning som trädde i kraft 1 juli 2017 ställer elinstallationsföretagen under Elsäkerhetsverkets tillsyn. Det innebär tydliga krav på kompetens, utförande, egenkontroller, m.m. De företag som finns i myndighetens register är sökbara via Elsäkerhetsverkets e-tjänst Kolla elföretaget.

Om du upptäcker brister eller att företaget du anlitat inte finns i registret kan du anmäla detta till Elsäkerhetsverket. Det är ett starkt incitament för alla seriösa företag att hålla sig till reglerna och på så sätt hjälps köpare, myndighet och bransch tillsammans åt att hålla branschen fri från oseriösa företag.

Information

  • Dra aldrig en skarvsladd inifrån bostaden för användning utomhus – det kan innebära livsfara!
  • Om du behöver el i utemiljö – använd alltid skyddsjordade uttag och helst sådana som är skyddade med en jordfelsbrytare.
  • Om du äger en fastighet eller bostad så är du ansvarig enligt elsäkerhetslagen att kontrollera att elinstallationsföretaget har rätt att utföra arbetet, dvs. finns med i Elsäkerhetsverkets register: Kolla elföretaget (www.elsakerhetsverket.se/kollaelforetaget).
  • Fråga entreprenören vilket företag som ska utföra elinstallationerna. På så vis kan du kolla upp rätt elföretag i Elsäkerhetsverkets register.
  • Företag som är registrerade för verksamhetstypen Kabelförläggning får endast utföra arbete på uppdrag av elnätsföretag och inte på uppdrag av privatpersoner.
  • Gör en elbesiktning för att ta reda på i vilket skick din elanläggning är! Som ägare till bostaden är du ansvarig för både nya och gamla installationer.


TEXT: Elsäkerhetsverket
FOTO: Mostphotos

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img