fredag, 24 maj, 2024
spot_img
HemByggCentraldammsugareCentraldammsugare - något för ditt hem?

Centraldammsugare – något för ditt hem?

Trött på att det är lika dammigt dagen efter att du har dammsugit hela huset? Det är en av många anledningar till att skrota den gamla klumpiga handdammsugaren och skaffa centraldammsugare. Vi hjälper dig att ta beslutet.

Centraldammsugare, gör städningen enklare och förbättrer inomhusmiljön.Dagens prisbild ger många husägare möjligheten att välja centraldammsugare för att göra städningen enklare och förbättra inomhusmiljön. Första frågan man bör ställa sig är dock alltid – varför skaffa centraldammsugare?
Det starkaste skälet brukar vara inomhusluften. En vanlig dammsugare ger tillbaka en viss mängd mikrodamm, oavsett hur man renar luften, eftersom dammsugaren står i samma rum. Centraldammsugaren leder ut luften genom en ventil på utsidan av huset efter filtrering, vilket onekligen gör att man slipper dammsuga upp samma damm en gång till. En annan aspekt är att man förutom mikrodamm slipper dålig lukt ur dammsugaren.

Sänkt ljudnivå lockar

Ett annat skäl som kommer upp är bekvämligheten, både i att slippa släpa på en tung dammsugare och i att ljudnivån vid dammsugning blir mycket lägre. Att ljudnivån sänks tycks uppenbart eftersom den inmonterade enheten befinner sig på ett annat ställe i huset – inte direkt bakom dig, oavsett var du dammsugar.
Det har dessutom skett en utveckling av centraldammsugarna sedan 80-talet: de gamla by-pass-motorerna var högljudda och ganska ineffektiva har ersatts med betydligt effektivare flow-through-motorer. Om du känner någon som har centraldammsugare – passa på att fråga om de vet vilken typ av motor deras enhet har, helst innan du bestämmer dig för om den låter för mycket!

5000:- för en dammsugare, men sen då?

Det som ofta uppfattas som problem är priset och ingreppet i huset. Själva centraldammsugaren finns i modeller från ca 5000:- och uppåt. Som med allt annat kan man räkna med att den billigaste dammsugaren kanske inte blir billigast i längden, så det kan ofta vara klokt att investera i en aningen dyrare modell som håller längre.
Det som kanske inte alltid framgår är att sugledningen och uttagen i väggen inte ingår i priset. Tio meter sugledning kan kosta uppåt tusenlappen och ett uttag från 500:-. Planerar du noga var uttagen ska sitta och räknar in en längre dammsugarslang i priset kan du komma ner i pris.

Montera själv – höj eller sänk huset värde?

Monteringen hävdar många företag att du kan sköta helt själv och det är kanske den svåraste biten att beräkna kostnaden för. Lämnar du arbetet till en hantverkare eller montör så blir priset alltifrån några till tiotalet tusenlappar, men det blir bra och du kan slippa många problem i framtiden. En centraldammsugare är en långsiktig investering för husägare och det kan ofta ses som en höjning av husets värde, även om den påverkar långt mindre än t.ex. fastighetens läge. Att enheten är snyggt inmonterad kan ge mycket vid en försäljning.

Text: Magnus Persson
Foto: Canvac

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img