fredag, 24 maj, 2024
spot_img
HemEnergi/VärmeEnergiSå säkrar du elen – anlita ett seriöst elföretag

Så säkrar du elen – anlita ett seriöst elföretag

Vet du om att du som ägare har ansvar för alla elinstallationer i bostaden i det fall olyckan skulle vara framme? Så här gör du för att se över elinstallationerna och säkra att de som arbetar med el i bostaden gör rätt: Beställ en elbesiktning för att få koll på elinstallationerna i din bostad och kolla upp att de företag som ska utföra elinstallationer hemma hos dig finns listade i Elsäkerhetsverkets nya e-tjänst: www.elsakerhetsverket.se/kollaelforetaget
– det lönar sig i längden!

I och med den nya elsäkerhetslagen som trädde i kraft 1 juli 2017 har Sverige fått en samlad, tydligare elsäkerhetslagstiftning. Liksom tidigare ligger ansvaret för elinstallationerna i exempelvis en villa helt och hållet på ägaren, vilket betyder att denne måste se till att den personal som utför arbetet är kompetent för uppgiften. Ett tungt ansvar, kan tyckas – men hjälpen finns nära!

Stärker dig som köper tjänster
Den nya elsäkerhetslagen innebär att alla företag som utför elinstallationsarbete på andras anläggningar, exempelvis i din villa eller lägenhet, måste finnas med i Elsäkerhetsverkets register över elinstallationsföretag. Genom Elsäkerhetsverkets nya e-tjänst Kolla elföretaget* kan du snabbt ta reda om det företag du funderar på att anlita för att utföra elinstallationsarbetet finns med i registret eller inte – och på så sätt enkelt avgöra om det är seriöst.

Tänk på att om du anlitat en huvudentreprenör så är det inte säkert att det är detta företags namn som står i Elsäkerhetsverkets register – helt enkelt eftersom de kan ha kontrakterat en underleverantör att utföra arbetet. Fråga därför alltid huvudentreprenören i förväg vilket företag de planerat att anlita för elinstallationerna, så vet du att allt står rätt till redan från början.

Samverkan mot oseriösa företag
En trygghet för dig som köper elinstallationstjänster är att den nya lagen ställer elinstallationsföretgen under Elsäkerhetsverkets tillsyn. Detta innebär bl.a. att de måste upprätta ett egenkontrollprogram som tydligt ställer krav på kompetens, utförande, egenkontroller, m.m.

Om du upptäcker att företaget exempelvis inte håller sig till sitt egenkontrollprogram kan du anmäla detta till Elsäkerhetsverket. Detta är ett starkt incitament för alla seriösa företag att hålla sig till reglerna och på så sätt hjälps köpare, myndighet och bransch tillsammans åt att hålla branschen fri från oseriösa företag.

Se över befintliga elinstallationer
Eftersom du som ägare till bostaden är ansvarig för både nya och gamla installationer är det viktigt att göra en elbesiktning – både ur ett säkerhetsmässigt och, den dagen du säljer bostaden, ett ekonomiskt perspektiv. Står du i färd med att köpa en bostad är elbesiktning också att rekommendera. Då har du koll på det elektriska redan innan du skriver på ett avtal om den nya bostaden.

Information

• Från 1 juli gäller nya regler för elsäkerhet, vilka även påverkar även dig som privatperson.
• Den nya lagen stärker köpare genom att i lag reglera hur elinstallationsföretag ska utföra elinstallationsarbete.
• Alla företag som utför elinstallationsarbete på andras anläggningar ska finnas med i Elsäkerhetsverkets register.
• Du som beställare av elinstallationsarbete är ansvarig för att kontrollera att elinstallationsföretaget har rätt att utföra arbetet, dvs. finns med i Elsäkerhetsverkets register.
• Huvudentreprenören bör alltid berätta för dig vilket företag som ska utföra elinstallationerna.
• Läs alltid igenom avtalsvillkoren och sök på Kolla elföretaget*
• Spara dokumentationen av utförda elinstallationsarbeten och vem som gjort vad i din elanläggning. Dessa kan du komma att behöva visa upp vid överlåtelser, försäkringsärenden, m.m.

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img