fredag, 1 mars, 2024
spot_img
HemByggGolvGolvvärme

Golvvärme

Golvvärme är idag en väldig populär produkt, såväl vid nybyggnation som vid renovering. Att renovera ett badrum utan att samtidigt installera golvvärme skulle nog vara otänkbart för de flesta. Det finns idag färdiga paket för ett par tusenlappar som man får installera helt själv utan behörighet.

Du kan välja att installera golvvärme som en komfortvärme eller som en fullvärme. Med fullvärme menas i så fall att golvvärmen skall vara den enda värmekällan i rummet och även skall värma luften i rummet. Komfortvärme är istället bara tänkt att hålla en komfort i golvet, i ett redan uppvärmt utrymme. Detta kan vara ett ekonomiskt alternativ i kombination med t.ex. en luft-luft värmepump.

Olika former av golvvärme

Golvvärme kan delas in i tre huvudsakliga grupper. Vattenburen, 230V-Elektrisk och Lågvolts golvvärme.

Vattenburen golvvärme

Detta är den vanligaste typen av golvvärme vid nybyggnation idag. Fördelen med vattenburen värme är att man relativ enkelt kan byta från en värmekälla till en annan när systemet väl är på plats.

Elektrisk golvvärme

Vanliga 230V värmekablar är den vanligaste typen av golvvärme räknat i antal sålda system. Det är ett smidigt alternativ vid renovering då det inte behöver kopplas till något befintligt system. Bygghöjden blir också relativt låg.

Lågvolts golvvärme

Elektrisk golvvärme som drivs av högst 50V är ett populärt val på gör- det-själv-marknaden. Fördelen är att du kan och får installera systemet själv samt att de tunna kablarna ger väldigt låg bygghöjd. Systemet kostar något mer än motsvarande 230V system då det även krävs en relativt stor transformator.

Installation

Vem får installera golvvärmen?
Är det 230V golvvärme måste hela installationen utföras av elektriker. Du får göra ingjutning, kakling mm själv, men läggning av kabel på golvet samt
inkoppling av termostat skall göras av behörig elektriker. De andra två typerna av golvvärme finns det ingen lag som reglerar. Du får därför lägga lågvoltskabel eller golvvärmerör helt själv i ditt golv. Du kan dock behöva elektriker för inkoppling av eventuell 230V utrustning som eventuellt behövs, såsom t.ex. shunt (pump).
Att välja ett system som får installeras utan behörighet kan ha en hel del fördelar rent planeringsmässigt. Det är t.ex. en stor fördel om golvet kan göras i ordning komplett med golvvärme av golvläggaren.

Vad bör du tänka på?

Skall golvvärmen installeras på nedre botten eller i källare är det viktigt att du samtidigt ser över isoleringen i golvet.
Är plattan helt oisolerad är det rekommenderat att du försöker isolera med t.ex värmeisolerad lättbetong innan du lägger golvvärmen.
Golvvärme installerad direkt på en oisolerad platta kan vara relativt energikrävande.

Text: Martin Röing

LIKNANDE ARTIKLAR

Golvguide!

- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img