fredag, 24 maj, 2024
spot_img
HemByggGolvGolv – funktion över utseende

Golv – funktion över utseende

Tapeter är lätta att byta för att matcha den nya soffan eller det ärvda matsalsbordet. Golv däremot ska hålla länge och är betydligt svårare att byta: välj därför ett golv som passar er som bor i huset.

Golv – funktion över utseende.

Valet av golv handlar om materialet och dess egenskaper. För dig som har barn är laminat, linoleum och klinkers tre bra material som både är lätta att sköta och har hög tålighet. För mer stillsamma hushåll kan trägolv vara ett vackert och beständigt material. Plastmattor är ett billigt alternativ som inte håller i längden, vilket kan vara bra om man planerar att byta golv ofta, t.ex. i barnens rum.

Hög slitstyrka och god värmeledningsförmåga.

Klinkersgolv läggs med fördel i kök och tvättstugor eftersom vatten inte kan krypa in i skarvar eller mellan skikt i materialet. Bara fötter upplever dock ofta klinkersgolv som kalla, varför man ofta väljer keramiska plattor och kombinerar dem med golvvärme, eftersom de leder värme bra.

Trägolv ger en varm och ombonad känsla och blir ofta vackrare med åren om man sköter dem väl. Valet här är mellan massiva trägolv, lamellparkett och laminatgolv: de massiva golven är vackra och har en naturlig svikt som upplevs som behaglig när man går på dem. Tänk dock på att trä är ett levande material och rör sig med tiden: är virket inte helt torrt så kan det skåla sig och stora glipor uppstå i golvet.

Som trä, fast med en yta av papper.

Laminatgolv och lamellparkett är uppbyggda runt en kärna av trä, ofta gran eller furu. Det som skiljer dem åt är ytan, där lamellparkett har en yta av ädelträ medan laminatgolvets yta består av pressat pappersmaterial med ett fotograferat trämönster och flera lager lack, med en enorm slitstyrka. Lamellparketten är konstruerad så att glipor mellan brädor är ytterst ovanliga och de går ofta att slipa 1‐4 gånger. Laminatgolv går inte att renovera men skadas å andra sidan inte av tunga möbler eller missfärgas av solljus. För båda golvtyperna gäller att eftersom de olika lagrens fiberriktningar lagts korsvis minimeras rörelserna i träet och golvet blir i stort sett okänsligt mot ändringar i luftfuktigheten.

Plastgolven är ett neutralt alternativ som framför allt är lättstädat. Det är ganska billigt men också känsligt för repor och fläckar som får torka in. Om golvytan inte är alltför stor kan man ibland köpa tillskurna bitar som gör golvet enkelt att lägga, men annars kan svetsning av skarvar bli en ganska dryg procedur.

Ett golv för generationer.

En annan aspekt är golvets tjocklek: golv upp till 15 mm kan ofta läggas ”flytande”, d.v.s. ovanpå ett äldre golv utan att limma eller fästa golvet annat än med golvlisten. Det tunnare golvet kan ofta läggas om utan att behöva göra ingrepp i trösklar och lister. Tjockare golv bör skruvas eller spikas och kräver mer arbete att lägga in i rummet. Det håller å andra sidan flera generationer om man sköter det väl.

Ett sista råd är att inte glömma att räkna in renovering i golvets slutpris. Ett slitet golv ger dock problem: t.ex. är det svårare att städa, eftersom smutsen fastnar i den ruggade ytan. Ett vanligt ställe där detta märks tidigt är ytan precis innanför dörren, där alla som stiger in genom den naturligt tar ett steg.

Text: Magnus Persson
Foto: Pergo

LIKNANDE ARTIKLAR

Golvguide!

Golvvärme

- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img