fredag, 1 mars, 2024
spot_img
HemByggElHur mår elen i ditt hus?

Hur mår elen i ditt hus?

Har du funderat på hur elen i ditt hus mår? Om inte kanske det är dags att låta ett elinstallationsföretag göra en översyn! Risken för elbränder är större i gamla bostäder och beror exempelvis på felgjorda elinstallationer, dåligt underhåll och överbelastning på elanläggningen.

Du är ansvarig för din elanläggning!

Elbränder i elanläggningar ökar och varje år drabbas 260 hushåll. En orsak är att bostadsägare i allmänhet inte kontrollerar elanläggningen regelbundet. Det saknas kunskap om vilket ansvar man har som bostadsägare och om vilka regler som gäller vid elinstallationer. Det sker även ett stort antal elolyckor i hemmen på grund av elfel och drygt 100 barn om året uppsöker en akutmottagning på grund av elchock från vägguttag.

Gammal bostad – extra koll!

I äldre hus, framför allt i villor och radhus, åldras elanläggningar snabbare än de byts ut och de brinner oftare i villor och radhus jämfört med i flerbostadshus. I fasta elinstallationer sker nästan dubbelt så många bränder under vintern som på sommaren, förmodligen för att elanläggningen belastas hårdare under vintern. Branden startar ofta i elcentralen vilket gör att den sprider sig snabbt till andra delar i huset. Nya tekniker kan också medföra ökad belastning på elanläggningen exempelvis solceller på taket och elbilsladdning i garaget.

Tips för att höja elsäkerheten i din bostad!

  • Ta reda på vilket ansvar du har när det gäller att fortlöpande kontrollera elen i din bostad. Läs mer på Elsäkerhetsverkets webb: Elsäkerhetsverket.se
  • Elcentralen – låt ett elinstallationsföretag gå igenom elcentralen för att hitta uppenbara brister.
  • Kolla upp att elföretaget finns registrerat på Elsäkerhetsverkets webb: www.kollaelforetaget.se
  • Elprodukter – håll rent bakom kyl/frys och rengör torktumlare och tvättmaskin enligt bruksanvisning.
  • Låt installera jordfelsbrytare – i samband med det kan också andra brister upptäckas som man inte vetat om. Idag finns även ljusbågsvakt för bostäder.
  • Testa din jordfelsbrytare och brandvarnare regelbundet så att du vet att de fungerar.

I Elsäkerhetsverkets rapport Elsäkerhet i bostäder kan du läsa mer om hur det står till med elsäkerheten i Sveriges bostäder.
Elsakerhetsverket.se/publikationer


TEXT: Elsäkerhetsverket
FOTO: iStock

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img