fredag, 1 mars, 2024
spot_img

Inred med värme

Värm upp ditt hus med brasvärme från Keddy, en spiskasset.Spara energi och värm huset med en skorstensfri spis från Lundbergs. Få extra värme med hjälp av Tulikivis täljstensbrasugn.

En eldstad är ett säkert sätt att skapa stämning: en eld som sprakar trivsamt värmer och känns mer ombonat – oavsett om man har en kamin, täljstensbrasugn, kakelugn eller en skorstensfri spis.

Många hus byggda under 1900‐talet har utrustats med antingen öppen spis eller kakelugn – som inte längre används. Tråkigt, tycker många och väljer att göra något åt saken. Då man redan har en skorsten kan man i många fall rusta upp den och använda igen, medan hus utan skorsten antingen kan välja att installera en kamin och en ny skorsten eller en skorstensfri spis. Den klassiska kakelugnen är valet för den som vill att brasan ska dra sitt strå till stacken och värma huset samtidigt som ger mysfaktor. Det finns gott om nedmonterade gamla kakelugnar runt om i landet, som kan bli ganska billiga ‐ har man tur kan man fynda från 5 000 kr ‐ men till det kommer en veckas sättning av erfaren fackman, vilket slutar kring ca 20‐30 000 kr. Moderna kakelugnar ligger mellan 40 – 60 000 kr och har fördelen att man ofta kan montera dem själv. De har dessutom ofta en glaslucka på framsidan som ger bättre insyn än äldre kakelugnars metalldörrar.

Braskaminer, täljstensbrasugnar och skorstensfria spisar

Braskaminen är enkel att placera eftersom den är liten och dessutom ofta har större glasytor – vridbara modeller ger dessutom flexibilitet genom att man kan se brasan från fler platser i huset. Kaminen har ett innerhölje av metall och utsidan är ofta i t.ex. täljsten, vilket ger en vacker yta som dessutom bevarar värmen en god stund efter sista eldningen. För dig som har en öppen spis är en braskassett/spisinsats en smart investering eftersom den ger avsevärt bättre värmeeffekt (70% verkningsgrad istället för 5 %) utan att man förlorar exponeringen av flammorna. Om man vill sänka uppvärmningskostnaden ytterligare är en täljstensbrasugn ett bra alternativ. Dessa täljstensugnar har en högre vikt och lagrar mer värme, som sedan kan avges till det omgivande rummet under en längre tid. För den stilmedvetne finns också möjlighet till både modern och klassisk stil. Ett allt mer populärt sätt skapa stämning utan sotning och vedhuggning är de skorstensfria spisarna. De eldas med alkoholbaserade bränslen i flytande form eller som gelé och kostar mellan 3 – 12 000 kr. Storlekar och utföranden varierar ‐ de ger viss trivselvärme och är numera lika brandsäkra som en kamin eller kakelugn.

Inför valet av värmekälla:

‐ God ventilation och brandsläckare är måsten. ‐ Se över skorsten/rökgångar och tänk på att golvet måste klara spisens tyngd. ‐ Bestäm dig för om det är värmeeffekt eller stämning som är viktigast för dig. ‐ Glöm inte brandskyddsinspektion, sotning och omsättning (reparation) av kakelugnen i driftskostnadskalkylen. ‐ Välj typgodkända produkter och anlita fackman för större installationer.

Ventilation – a och o En eld kräver stora mängder luft, som dras in genom ventilationssystemet (eller golv och väggar i äldre, otäta hus). Detta får effekter för uppvärmning och även för fukt, beroende på hur ventilationen ser ut.

TEXT: Magnus Persson
FOTO: Keddy

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img