fredag, 1 mars, 2024
spot_img
HemJuridikRot-avdragSå fungerar ROT-avdraget

Så fungerar ROT-avdraget

Då har du möjligheten att utnyttja ROT-avdraget. På arbetskostnader upp till ca 166 600 kronor per år får du fr.o.m. 1 januari 2016 tillbaka 30 % i form av skattereduktion. ROT-avdraget gäller för renovering/underhåll, ombyggnad samt tillbyggnad och kan utnyttjas av småhusägare.

Det finns inget krav på att arbetet måste utföras där man är mantalsskriven, utan kan även gälla fritidsbostad och bostad i vilken ägarens föräldrar bor. Däremot måste man som privatperson äga huset och det måste enligt fastighetstaxeringen vara klassificerat som ett småhus med värdeår fem år eller yngre.

Avdraget görs av entreprenören direkt på fakturan och företaget begär sedan att få det avdragna beloppet från Skatteverket. Tänk på att den du anlitar för arbetet inte får vara närstående till dig eftersom ROT-avdraget då inte gäller.

ROT-avdraget är kopplat till individen – inte fastigheten

Detta innebär att om det finns två ägare till villan kan ROT-avdrag göras för arbetskostnader på upp totalt ca 333 300 kronor och kan alltså ge en total skattereduktion på 100 000 kronor för hushållet.
Tänk på att det totala belopp som du betalar i skatt måste vara högre än den summa du kan få i avdrag: du kan aldrig få ett högre ROT-avdrag än vad den slutliga skatten uppgår till. ROT-avdraget är därför preliminärt fram till dess att deklarationen är gjord och den slutliga skatten för inkomståret är fastställd.

Anlita ett företag med F-skatt

För att avdraget ska beviljas måste du anlita ett företag som godkänt för F-skatt. Eftersom det enbart är arbetskostnaden som är avdragsgill, inte materialkostnaden, ska du se till att få arbetstiden separat specificerad på fakturan. Spara en kopia till deklarationen.

ROT-avdraget samordnas med Hushållsnära tjänster (RUT-avdrag)

I praktiken är ROT-avdraget en utvidgning av Hushållsnära tjänster (RUT) och den maximala avdragsrätten på 50 000 kr per person och år även inkluderar eventuella köpta tjänster till hemmet, t.ex. städning eller barnpassning.

Tänk på att alla som inte fyllt 65 maximalt får göra RUT-avdrag för 25 000 kr per person och år – för att utnyttja avdragsrätten maximalt måste alltså minst 25 000 kr av avdraget vara ROT-avdrag, motsvarande ca 83 300 kr i arbetskostnad.

Har du köpt tjänster som berättigar till både RUT- och ROT-avdrag varierar den sammanlagda avdragsgilla maxgränsen för arbetskostnader per person och år följaktligen mellan 50 000 kr (enbart RUT-avdrag, 25 000 kr i avdrag) och cirka 166 600 kr (enbart ROT-avdrag, eller 50 000 kr för RUT- och 83 300 kr för ROT-tjänster, totalt 50 000 kr i avdrag).

Tänk på att många energibesparande åtgärder också kan ses som reparationer och underhåll. Det gäller dock inte åtgärder som berättigar till bidrag från annat håll.

Fakta

Viktigt: Det första du skall göra om du tänkt utnyttja ROT-avdraget är att räkna efter vad den maximala reduktionen blir för dig.

Detta kan du enkelt göra genom e-tjänsten Uppskatta ditt rot- och rut-avdragwww.skatteverket.se. Förenklat kan sägas att du bör ha minst cirka 25 000 kr i månadslön för att erhålla full skattereduktion om du inte gör några andra avdrag – har du stora lån, betelar eller gör andra typer av avdrag behöver inkomsten vara högre.

Har du inga löneinkomster utan bara inkomster av kapital kan du också få skattereduktion: För att kunna utnyttja avdragsrätten maximalt behöver dina kapitalinkomster för 2016 överstiga 166.667 kr.

ROT-avdrag i din smartphoneSå fungerar rot-avdraget. rot-avdrag finns som app till din iphone, android, surfplatta. Håll koll på dina arbetskostnader under renovering, underhåll, ombyggnad eller tillbyggnad. Skattereduktion, deklaration, F-skattsedel. RUT-avdraget, detta gäller även Hushållsnära tjänster så som städning, barnpassning. Läs mer på www.skatteverket.se, www.skattereduktion.se

Ladda ner gratis applikation på www.skattereduktion.se

Hur stort blir avdraget?
– Räknesnurra som visar vilket ROT-avdrag du kan få med hänsyn tagen till pris, materialkostnad, resekostnad och tidigare redan erhållet ROT-avdrag..

Skicka beräkning via mail
– ROT-kalkylen kan mailas till valfri e-postadress.

Ryms avdraget inom maxgränsen? Vad behöver jag tjäna för att få fullt avdrag?
– Snabbt svar på om du nått maxgränsen för avdrag och vad du behöver tjäna för att få fullt avdrag.

Vad gäller juridiskt?
– Kortfattad, lättförståelig basfakta om regelverket.

Vad skall göras och i vilken ordning?
Att göra lista i kronologisk ordning i förhållandet företag – kund. Följ den så har du koll!

Hitta hantverkare och testa deras seriositet
– Länkar till ett stort antal hantverksgrupper och tips om hur företag kontrolleras.

Applikationen kan laddas ner från Appstore och Google Play.

Källa: Boverket, Skatteverket, www.skattereduktion.se

Nästa artikel
LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img