måndag, 11 december, 2023
spot_img
HemByggElGlöm inte kolla elen innan du köper hus

Glöm inte kolla elen innan du köper hus

Kontrollera elen innan du köper hus och slipp otrevliga överraskningar som kan bli både farliga och dyra. Elbesiktning borde vara lika självklart som att leta efter exempelvis fuktskador.

Olagliga eller gamla elinstallationer kan vara direkt farliga och även innebära stora kostnader.
Anlita därför någon som elbesiktar ditt nya hus, helst redan innan köpet. På så sätt minskar risken för olyckor, brand och eventuell tvist med säljaren, säger Peter Tunell, inspektör vid Elsäkerhetsverket.

Elen ingår oftast inte i besiktningen

En elbesiktning utförs av en besiktningsman eller ett elinstallationsföretag och ingår i regel inte i en vanlig besiktning av huset. Vid elbesiktningen kontrolleras om elinstallationerna är fackmässigt utförda och rätt underhållna.

Du är ansvarig för din el

– Som husägare är du innehavare av en elanläggning, det innebär att du är ansvarig för att exempelvis vägguttag, elledningar och elcentral är säkra. Du ska även se till att brister åtgärdas, oavsett när och hur de uppkommit, säger Peter Tunell.

Regler för dolda fel gäller även elen

Ett dolt fel är något som fanns där redan när du köpte huset och som du inte kunde upptäcka vid en undersökning av huset innan köpet. Säljaren är ansvarig för dolda fel i upp till tio år efter köpet. Reglerna för dolda fel gäller även för elinstallationer, det finns inga särskilda regler för just elen. Om du befinner dig i en tvist med säljaren, se till att ändå åtgärda bristerna i elanläggningen så snabbt som möjligt, eftersom de kan utgöra fara för liv.

Tips från Elsäkerhetsverket

  • Anlita alltid ett registrerat elföretag – kollaelföretaget.se
  • Skriv avtal med elföretaget som visar vad ni kommit överens om.
  • Begär dokumentation och spara den – vem har utfört arbetet och vad har gjorts i din anläggning.
  • Hitta mer information på elsäkerhetsverket.se


FOTO: iStock by Getty Images

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img