tisdag, 26 september, 2023
spot_img
HemByggAnlita hantverkare

Anlita hantverkare

När du ska bygga om eller renovera hemma kan du behöva anlita en hantverkare till hjälp. Det finns gott om hantverkare – både bra och dåliga. Därför är det viktigt begära in referenser om den hantverkare du funderar på att anlita. Du ska aldrig betala för något i förskott eller för något som inte är fackmässigt gjort.

Ta in anbud från flera olika hantverkare innan du bestämmer dig för vilken du ska anlita. Låt inte alltid priset styra, det viktigaste är att du hittar en noggrann och erfaren hantverkare som kan motsvara dina förväntningar.

Viktigt med F-skatt

Kontrollera att hantverkaren har F-skattsedel. Det kan stå i avtalet eller på fakturan. I annat fall tar du en kopia på hantverkarens F-skattsedel.

Det viktiga är att du har någon skriftlig uppgift från honom eller henne om F-skattsedel. Har inte hantverkaren F-skattsedel, utan
A-skattsedel, betraktas du normalt som arbetsgivare. Det innebär att du är skyldig att dra av skatt och betala arbetsgivaravgift och försäkringar. Genom ett samtal till Kronofogden kan du kolla så att hantverkaren inte har obetalade skulder registrerade. Risken kan annars vara att hantverkaren går i konkurs innan arbetet hos dig är klart eller inom din reklamationstid. På ett arbete på din fastighet ger konsumenttjänstlagen dig rätt att klaga på arbetet i upp till tio år, men har hantverkaren hunnit gå i konkurs är den rätten inte så mycket värd.

Branschorganisationer för hantverkare

Om hantverkaren är ansluten till en branschorganisation, kan det betyda att han eller hon måste följa vissa etiska regler eller att organisationen garanterar konsumenten att problem ska lösas om de uppstår. Fråga hantverkaren om han eller hon tillhör någon organisation. Ett besök på deras webbplats kan berätta vad medlemskapet i just den organisationen innebär.

Betala aldrig i förskott

Du ska bara betala för ett bra utfört arbete. Du har rätt att hålla inne så mycket pengar som det kostar att åtgärda felen. Summan måste vara rimlig i förhållande till felets karaktär.

Skriv avtal om pris och eventuellt tilläggsarbete

När du har hittat en hantverkare och ni har kommit överens om vad du ska ha utfört och på vilket sätt är det dags att skriva ett avtal. I avtalet skriver ni ner vad ni har kommit överens om ska utföras, till vilket pris och så vidare.

Om du och hantverkaren kommit överens om ett pris får det inte ändras förutom om du fått ett ungefärligt pris får den inte överskridas med mer än 15 procent.
Om hantverkaren under arbetets gång tycker att fler saker behöver åtgärdas är han eller hon skyldig att kontakta dig.

Skadestånd vid förseningar

Om du och hantverkaren har gjort upp ett avtal om förseningsvite – ekonomisk ersättning som hantverkaren måste betala om arbetet inte är klart i tid, behöver du inte specificera dina kostnader. Då har du rätt att få det vitesbelopp ni har avtalat om. Skulle däremot dina kostnader vara större än vitesbeloppet är hantverkaren skyldig att ersätta dig för det också.
Du kan till exempel få ersättning för:
• förlorad arbetsinkomst för att du fått stanna hemma från arbetet för att begränsa skadan av ett läckage till följd av en felaktigt gjord reparation
• kostnader för telefonsamtal, porto, resor med mera i samband med att du reklamerade (klagade)
• skador på föremålet för tjänsten eller på annan egendom som tillhör dig eller någon i ditt hushåll
• hyra av ersättningsföremål till följd av försening
• måltider på restaurang när ett kök inte kan användas
• det högre pris som du måste betala för att få arbetet gjort på annat håll när du hävt tjänsten.

Hantverkaren slipper betala ersättning till dig om han kan visa att felet eller förseningen berodde på ”hinder utanför hans kontroll”.

Frågor till referenspersonerna:

• Blev slutresultatet som planerat?
• Höll tidplanen?
• Blev det några kostnader som  inte var inräknade i budgeten?
• Var hantverkaren noggrann?
• Fungerade personkemin?

Be hantverkaren om referenser till ett par av hans tidigare kunder.

Källa: Boverket

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img