lördag, 24 september, 2022
spot_img
HemByggElKopplasäkert.se en bra tjänst för alla som vill göra rätt inom el

Kopplasäkert.se en bra tjänst för alla som vill göra rätt inom el

Elfirman Hyr en timme tar de mindre jobben som privatpersoner ofta behöver hjälp med. Företaget har varit med och skapat Elsäkerhetsverkets tjänst ”Koppla säkert” för alla som vill få säkra elinstallationer.

Mattz Birath är enmansföretagare och driver elföretaget Hyr en timme. Han har jobbat med elinstallationer i 32 år, främst på uppdrag av privatpersoner. För honom var det viktigt att Kopplasäkert.se skulle bli en enkel tjänst utan snårig juridik och myndighetsspråk som skrämmer bort användarna. Alla behöver förstå att man är ansvarig för elen i sin bostad.

– Det ska vara enkelt för privatpersoner att se vad de måste lämna över till experter, men de måste också få kontakt med elföretag som vill ta installationsjobben, som ändå är relativt enkla. I Kopplasäkert.se kan du snabbt ta reda på vilka eljobb du får göra själv hemma, och vilka du behöver anlita ett elinstallationsföretag för, säger Mattz Birath.

Hitta ett lokalt elföretag

Från Kopplasäkert.se når man också tjänsten Kolla elföretaget som hjälper konsumenterna att snabbt hitta rätt lokal elektriker. Det minskar risken för farliga genvägar och för att få bukt med felaktiga installationer i exemeplvis villor och sommarstugor.

– Många väljer att koppla el utan riktig kunskap. 30 – 40 procent av mina jobb går ut på att rätta till efter andras misstag. Ibland även efter andra elföretag. Därför är det viktigt att de här tjänsterna leder kunderna till elföretag som vet vad de håller på med och att det är tydligt vad de erbjuder för service, säger Mattz.

Vanliga elfel

De mest riskabla installationerna ser Mattz i badrum och kök. Det kan röra sig om att fel kabel är framdragen, att det är undermåliga avstånd mellan spotlight och isolering eller att det sitter en halogenlampa på 20 watt i en armatur anpassad för 10 watt. En annan vanligt förekommande riskabel installation är jordade uttag som inte är anslutna till någon jord.

Kopplasäkert.se är en hjälp till alla som vill göra rätt och är ett jättebra hjälpmedel. Folk måste förstå att de har ansvaret som ägare till elanläggningen. Om det skulle ske en olycka och felet är allvarligt så finns det risk att försäkringsbolaget inte kan ge full täckning för skadan, säger Mattz.

I Elsäkerhetsverkets arbete med att ta fram Kopplasäkert.se har ett antal branschaktörer medverkat: Biltema, Clas Ohlson, Jula, Bauhaus, Onninen och Schneider Electric är exempel på återförsäljare och tillverkare. Även andra organisationer som Länsförsäkringar, Svensk Försäkring, Svensk Handel, Brandskyddsföreningen Elektriska nämnden, SEK Svensk Elstandard, Installatörsföretagen, Byggmaterialhandlarna, Konsumentverket och elinstallatörsföretaget Hyr en timme har medverkat i arbetet.

Här hittar du www.elsakerhetsverket.se/kopplasakert


TEXT: Jesper Mott/Cia Edlund
FOTO: Daniel Dahlgren

Föregående artikelChansa aldrig med elen
Nästa artikelHur mår elen i ditt hus?
LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img