fredag, 1 mars, 2024
spot_img
HemByggElElektriker eller inte – det är frågan

Elektriker eller inte – det är frågan

Har du koll på vilka elarbeten du får göra själv? Oavsett om du är händig eller överlåter hela köksrenoveringen till proffs är det viktigt att veta vilka regler som gäller.

Det är kul att bygga och förnya hemma men när det kommer till elinstallationer och elektriska produkter kan konsekvenserna bli stora om det blir fel. Det är få elarbeten du som privatperson får göra själv och du är ansvarig för att ditt hem är tryggt både för dig och andra.

Saknas ett vägguttag – ring en elektriker

Enkelt uttryckt så får du inte göra något alls själv när det gäller fast installation av el. Du får inte flytta ett vägguttag eller koppla in en spis som inte har stickpropp. Däremot får du byta själva ytterhöljet på ett befintligt vägguttag eller en strömbrytare. Kom ihåg att stänga av huvudströmbrytaren först.

Är kylskåpet en produkt eller elinstallation?

Kylskåp, spisar och tvättmaskiner med en stickpropp räknas som produkter och du får ansluta dessa själv. Om stickpropp saknas krävs fast installation och ett elföretag måste anlitas för arbetet. Är du osäker på vilka elarbeten du får göra själv kan du gå in på Kopplasäkert.se som är en digital tjänst från Elsäkerhetsverket.

Är elföretaget registrerat?

Du är ansvarig för att din elanläggning är säker, att arbete på anläggningen utförs av personer med rätt kompetens och att kontroller, skötsel och underhåll genomförs regelbundet. Det gäller även de elektriska produkter som du ansluter till anläggningen.
Du behöver också hålla koll på vilka lagar och regler som gäller.

Digitala tjänster från Elsäkerhetsverket

Kopplasäkert.se
När du snabbt vill ta reda på vilka elarbeten du får göra själv och inte.

Kollaelföretaget.se
När du vill kolla upp att ett elföretag är registrerat hos Elsäkerhetsverket.


FOTO: iStock by Getty Images

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img