fredag, 24 maj, 2024
spot_img
HemByggElKöket - en vanlig plats för start av elbränder!

Köket – en vanlig plats för start av elbränder!

Visste du att köket är en av de vanligaste platserna i en bostad där elbränder startar? Det kanske inte är så konstigt, eftersom det är där vi använder många elprodukter och vitvaror som innebär stor belastning på elanläggningen, exempelvis vattenkokare, spisar och kylskåp.

Du som äger en bostad är enligt lag ansvarig för att de fasta elinstallationerna är säkra och inte utgör risk för olyckor eller skador. Till installationer räknas utrustning som används permanent på en och samma plats, till exempel ett uttag i köket och elledningar i väggarna. Se till att du har en jordfelsbrytare installerad i din bostad. Den bryter strömmen om ett fel uppstår, förhindrar farliga elstötar och minskar risken för bränder.

Spis, kyl och frys

Det brinner oftare i kyl och frys i villor och radhus än i flerbostadshus och bränder i eluttag startar oftast i köket. Felaktig användning av spis, kyl och frys, exempelvis kvarglömd kastrull, bedöms stå för den största risken för allvarliga elbränder i samhället. Dessa bränder sprider sig vanligtvis och medför större konsekvenser och allvarligare följder.*

Se till att spisen, kylen och frysen installeras på rätt sätt och placeras enligt de instruktioner som medföljer innan de börjar användas.

En spis kan anslutas till elanläggningen på olika sätt, antingen med enfas- eller trefasanslutning, stickpropp eller fast installation. Ta gärna ett foto av anslutningen bakom din spis och ta med till affären så hjälper försäljaren dig att välja en spis med en anslutning som passar hos dig. En spis med stickpropp får du installera själv, medan en spis med en fast anslutning måste monteras av ett elinstallationsföretag.

Se över elen!

Det är viktigt att du ser över elen tillsammans med ett elinstallationsföretag. De ska också anlitas om något ska installeras eller åtgärdas. Företaget ska vara registrerat hos Elsäkerhetsverket vilket du kan kontrollera via e-tjänsten Kolla elföretaget som finns på webbplatsen:
www.elsakerhetsverket.se/kollaelforetaget

Tips för köket!

  • Alla eluttag i ett kök, badrum, källare och utomhus ska vara skyddsjordade vid nyinstallationer av elanläggningar. Är bostaden byggd före 1994 finns inte det kravet, men det är en bra livförsäkring att byta gamla ojordade uttag till nya. Blanda aldrig jordade och ojordade eluttag i samma rum!
  • Installera en jordfelsbrytare med hjälp av ett elinstallationsföretag om du inte redan har en och se till att din brandvarnare fungerar.
  • Se till att de produkter som installeras eller används i köket har rätt märkning och att all dokumentation finns, exempelvis CE-märkning, bruksanvisning och namn på tillverkare.
  • Kontrollera sladdar och stickproppar när du använder exempelvis vattenkokaren eller kaffebryggaren. Om du upptäcker skador ska du inte använda produkten!

*Elsäkerhetsverkets delrapport Elsäkerhet i bostäder 2018,
www.elsakerhetsverket.se/publikationer


TEXT: Elsäkerhetsverket
FOTO: Mostphotos

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img