fredag, 1 mars, 2024
spot_img
HemByggElNya stickproppar och uttag till taklampor. Har du koll?

Nya stickproppar och uttag till taklampor. Har du koll?

Från och med 1 april gäller en ny standard för stickproppar och uttag för taklampor. De nya jordade DCL-donen gäller i alla EU-länder och ska på sikt leda till både högre säkerhet och lättare montering av lampor. Men vad innebär de nya så kallade DCL-uttagen egentligen för dig?

Vilka typer av lampor berörs och vad är skillnaden mellan nya och gamla lampdon?

De lampor som berörs är främst taklampor, inte exempelvis bord- och golvlampor med vanliga stickproppar. De nya lamputtagen och stickpropparna har ett nytt utseende (se bild) och uttagen är jordade vilket innebär att de endast får vara installerade i jordade utrymmen.


I affären kan lampan du planerar att köpa redan nu vara försedd med den nya stickproppen.

Måste jag byta till nya uttag nu?

Nej, du måste inte byta ut alla dina uttag direkt. Stickproppar och uttag till lampor som vi använder idag kommer att fasas ut och ersättas med de nya. Du byter uttag i din bostad när det behövs, till exempel om uttaget är trasigt eller slitet. Du kan också byta ut dina gamla uttag i takt med att du köper nya lampor med det nya DCL-donet på.
Bygger du ett nytt hus eller renoverar ska däremot de nya uttagen installeras direkt.

Hur gör jag när jag vill byta ut mina uttag till DCL-uttag?

Är din anläggning jordad kontaktar du ett elinstallationsföretag för att byta ut uttaget till det nya DCL-uttaget.

Är din anläggning ojordad behöver elinstallationsföretaget också komplettera anläggningen med skyddsjordledare för att sedan kunna installera DCL-uttagen.

Hur gör jag om ett gammalt ojordat uttag går sönder?

Det kommer att finnas uttag av äldre ojordad modell så att du alltid ska kunna byta ut trasiga uttag, utan att behöva komplettera anläggningen. Det är viktigt att göra det så snart du upptäcker skador – för att undvika olyckor som till exempel elchock eller brand.

För också en dialog med det elinstallationsföretag du anlitar om hur du ska planera för förnyelse.

Planera för förnyelse

De nya uttagen är CE-märkta och jordade. Stickpropparna är CE-märkta och antingen jordade eller dubbelisolerade. För dem som bor i ett hem med ojordade uttag är det därför en god idé att planera för jordning i dialog med sitt elinstallationsföretag. Om man bor i hyresrätt är det fastighetsägaren man ska kontakta (som i sin tur har kontakt med elinstallationsföretaget).

Tänk på

  • Anlita bara elinstallationsföretag som är registrerade hos Elsäkerhetsverket
  • Planera för förnyelsen av elanläggningen i din bostad
  • Gör aldrig otillåtna elinstallationsarbeten själv
  • Använd aldrig skadade produkter eller uttag

På Elsäkerhetsverkets webbplats www.elsakerhetsverket.se finns mer information om elinstallationsföretag och vad du ska tänka på när du köper lampor och andra elprodukter.


TEXT: Elsäkerhetsverket
FOTO: Elsäkerhetsverket

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img