tisdag, 26 september, 2023
spot_img
HemEnergi/VärmeEnergiSe upp med installatören

Se upp med installatören

När du köper värmepump vill du givetvis ha en med bra kvalitet och goda egenskaper. Lika viktigt är det också att den blir rätt installerad.

– En felaktigt installerad värmepump kan jämföras med en rallybil som körs av en dålig förare – oavsett hur bra bilen är så kommer den aldrig att prestera något toppresultat. Därför är det extremt viktigt att välja en duktig installatör, säger Hans Malmberg, marknadskommunikationschef på Thermia.

Det är kombinationen av en bra värmepump och en välgjord installation som ger dig det bästa resultatet och borgar för maximal besparing över hela året. Ett värmesystem som bara går och går, år efter år, utan att tappa prestanda.

3 steg för en bra installation

1 Rätt dimensionering: Installatören kommer hem till dig på plats och gör en bedömning av just ditt hus och dina unika behov: hustyp, hur många ni är i hushållet, vilket varmvattenbehov ni har (en felaktigt dimensionerad värmepump ger en lägre årlig besparing*)

2 Professionell installation: Installatören ser till att alla komponenter i värmesystemet optimeras för minimal energiåtgång. Ett snyggt och hållbart slutresultat som ska hålla för lång tid framöver.

3 Bra driftsättning: Installatören ställer in och finjusterar systemet för bästa drift, samt ger dig som användare en tydlig introduktion.

Om något skulle hända med din värmepump är det viktigt att din installatör snabbt är på plats och hjälper dig. Ta reda på – innan köpet – vilken hjälp du kan få om något inträffar.

Så här hittar du en bra installatör.

Vad är då viktigt att tänka på när man ska välja installatör? Se till att din installatör är certifierad och företräder ett etablerat varumärke. Ta in referenser, en auktoriserad installatör kan lämna ut dessa på begäran. Eller prata med tidigare kunder, vänner och bekanta som anlitat installatören, och kolla på nätet om det finns någon information.

Läs offerten noga.

Ta in offerter från flera installatörsfirmor. Och kontrollera noga vad som ingår respektive inte ingår i offerten när du jämför totalkostnaden. Vissa säljer in sig genom att offerera ett lågt pris, men sedan tillkommer en rad poster, sådant som kanske ingår hos installatören med det högre priset. Tänk också på vad du får för pengarna; ett något dyrare alternativ kan betala sig snabbt om det innebär större besparingar på sikt.

Du kan få gratis rådgivning.

Som du märker finns det en hel del att tänka på när du ska välja värmepump. Hos Thermia kan du få gratis rådgivning – direkt via en certifierad återförsäljare – och tips på vilken lösning som skulle passa dig och ditt hus bäst.

Fakta – dimensionering

* En underdimensionerad värmepump (för låg effekt i kW) gör att elpatronen måste användas onödigt mycket. En överdimensionerad värmepump (för hög effekt i kW) använder aldrig elpatronen men drar i stället onödigt mycket energi i den dagliga driften.

* En korrekt dimensionerad värmepump har en låg daglig förbrukning och använder sig endast av elpartonen under extremt kalla vinterdagar – en kombination som ger lägsta möjliga kostnad sett över hela året.

KÄLLA: Thermia

LIKNANDE ARTIKLAR
- Annons -spot_img

Mest lästa

- Annons -spot_img